Svet
29814 ogledov

Napoved nižanja plač v javnem sektorju

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Epa
Nižje plače naj bi zaposlene čutili že z aprilom.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes predstavil drugi sveženj vladnih ukrepov za reševanje gospodarstva med pandemijo novega koronavirusa. Napovedal je, da bodo do junija dodatno pomagali podjetjem, ki imajo težave pri poslovanju, po drugi strani pa naj bi znižali plače v javnem sektorju.

Plenković je napovedal pogajanja s sindikati o nujnem znižanju plač v javnem sektorju. Vlada načrtuje, da bodo nižje plače sledile že za april. Poudaril pa je, da izplačila pokojnin niso vprašljiva.

Plenković je na novinarski konferenci v Banskih dvorih povedal, da bo vlada nov sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu v krizi, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, v parlament poslala v četrtek. Navezuje se na sveženj, sprejet marca, ki so ga večinoma že uveljavili.

Pomoč gospodarstvu

Po novem bo namesto zneska najnižje plače 3250 kun (440 evrov) na delavca, ki jih bo država za marčevske plače nakazala podjetjem, ki niso odpuščala, država aprila in maja v ta namen podjetjem nakazala po 4000 kun (540 evrov) na delavca. Obenem bo prevzela tudi breme plačila vseh obveznosti na plače, kar mesečni znesek zvišuje na 5460 kun (738 evrov), je dejal Plenković. Povedal je, da je država za ohranitev delovnih mest s prispevki za plače delavcev namenila 8,5 milijarde kun (1,15 milijarde evrov).

Drugi ukrep se nanša na plačilo davčnih obveznosti. Majhnim in srednje velikim podjetjem, ki letno ustvarijo do 7,5 milijona kun (okoli milijon evrov) prihodka - takšnih je okoli 93 odstotkov vseh podjetij na Hrvaškem - ki bodo zaradi pandemije koronavirusa izgubila med 20 in 50 odstotkov svojih prihodkov, v naslednjih treh mesecih ne bo treba plačati davčnih obveznosti in bodo lahko svoje obveznosti izpolnila naknadno, in sicer brezobrestno v roku 24 mesecev. Podjetja, katerim bodo prihodki upadli za več kot 50 odstotkov, pa bodo v naslednjih treh mesecih v celoti oproščena davkov.

Velika podjetja, ki imajo več kot 7,5 milijona kun prihodkov letno, bodo v primeru padca prihodkov v višini od 20 do 50 odstotkov davke enako kot manjša podjetja plačala s 24-mesečnim odlogom, v primeru padca prihodkov za več kot 50 odstotkov pa proporcionalno - če bodo izgubila 75 odstotkov prihodkov, bodo plačala davek na 25 odstotkov prihodkov, je pojasnil Plenković.

Tretji element novih ukrepov za podjetja je plačilo davka na dodano vrednost, in sicer ga podjetjem ne bo treba plačati, dokler ne bodo dobili plačanih izdanih računov, tako kot trenutno velja za majhne podjetnike.

Andrej Plenković Diktatura? Svet Diktatura? Hrvaška bi sprejela zakon, ki je razbesnel opozicijo

Zmanjšanje izdatkov ministrstev

Posebne ukrepe so pripravili za pomoč kmetijstvu in turizmu. Med drugim bodo morali v javnih nabavah, kot so tiste za vojsko in bolnišnice, najmanj 60 odstotkov živil zagotoviti pri domačih proizvajalcih. Odkupili bodo tudi vse presežke mleka od kmetov.

Plenković je tudi napovedal zmanjšanje izdakov ministrstev na najbolj nujne potrebe. Podobne ukrepe pričakuje tudi v lokalni samoupravi in javnih podjetjih.

Hrvaški premier je tudi povedal, da bodo potrebni denar za premostitev krize najprej zagotovili na domačem finančnem trgu, potekajo pa tudi pogovori z mednarodnimi finančnimi institucijami. Ocenil je, da bi se Hrvaška finančno lažje soočila s krizo, če bi že bila v območju evra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Pepe007 08:56 02.april 2020.

    Veliki gospodarski sistemi po EU so že začeli s pogajanji o nižanju plač. Mediji dnevno poročate denimo o nogometnih klubih. Hrvati očitno niso zaspali in so s tem začeli. Pri nas pa? Če ne bo prilivov, potrošnje, ne bo nikjer ...prikaži več jemati. Seveda bi to kak igorgeus težko razumel.

  • Snežinko 08:05 02.april 2020.

    Ampak, vi, žurnalovci pa res uživate v zavajanju, kajne? Ali vam pride, ko razmišljate, da vsak, ki je zaposlen pri nas v JU s strahom klikne na tale link? Vam pride, ko to storijo zdravniki in medicinske sestre (ja, tudi ...prikaži več te so v JU!!!), ki rešujejo življenja? Upam!!! Sram as bodi!

  • igorgeus 21:15 01.april 2020.

    wow kaksno presenecenje. nizanje plac v JS, gospodarstvo pa niti davkov ne bi placevalo, ko je treba subvencije pobrat, pa jim ni nic nerodno