Svet
10039 ogledov

Diktatura? Hrvaška bi sprejela zakon, ki je razbesnel opozicijo

Andrej Plenković EPA
Hrvaška bi rada sprejela še strožje ukrepe proti širitvi koronavirusa. Opozicija je na nogah.

Vladajoče stranka na Hrvaškem HDZ razmišlja o nadzoru nad gibanjem državljanom s pomočjo telefonov. Ta poteza se je za učinkovito izkazala na Kitajskem, manj v Italiji, kjer so oblasti še pred kratkim ugotovile, da se skoraj 50 odstotkov ljudi ne drži pravil karantene.

Omejitve Svet Novo: Hrvaška z novimi ukrepi, na tem seznamu tudi Slovenija

Hrvaške opozicijske stranke so zaradi predloga že na nogah in pravijo, da bi jih zakon popeljal v diktaturo. 

Vladne spremembe zakona o elektronskih komunikacijah, ki bi omogočile državi nadzor nad mobilnimi telefoni za potrebe varovanje zdravja države pred širjenjem koronavirusov, so včeraj združile opozicijo. Slednja je predlog soglasno razglasila za neustrezen, saj bi po njihovem mnenju to pomenilo razglasitev izrednega stanja in odvzem določenih svoboščin posameznika.

mobilni telefon plačevanje nfc | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustavno sodišče se ograjuje od prve poteze

Predsednik parlamenta Gordan Jandroković je napovedal, da bo ob tem vprašanju poiskal mnenje ustavnega sodišča. »Prosil bom za mnenje o tem, ali bi bilo treba z dvotretjinsko večino v Parlamentu uporabiti člen v ustavi, ki predvideva omejevanje nekaterih svoboščin, oziroma, ali lahko to storimo neposredno z uporabo drugih členov,« besede Jandrokovića povzema spletni portal Jutranjega lista.

Koronavirus in ukrepi Svet Hrvaška: Povečano število okuženih v zelo kratkem času

Jandroković je še dejal, da je trenutno najbolj pomembno varovati zdravje in življenje državljanov, upoštevati pa morajo tudi svobodo, demokracijo, pravno državo. Kot piše hrvaški spletni portal je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Separović zatrdil, da parlament ni pooblaščen za postavljanje takih vprašanj ustavnemu sodišču. Parlament mora sprejeti svoje odločitve, in če bodo prišli pred ustavne sodnike, bodo odločali o njihovi ustavnosti.

Slovaški parlament je po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov. Zdravstvenim oblastem bo omogočen dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona, s pomočjo katerih bodo spremljale gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Nova vlada pod vodstvom konservativnega premierja Igorja Matoviča, ki je posle prevzela v soboto, želi na ta način preverjati, ali ljudje kršijo pravila karantene. Ukrep predvideva, da če bi bil posameznik pozitiven na testu za covid-19, ki ga povzroča virus, bi ljudje, ki so bili v stiku z njim, dobili obvestilo. Vladni predlog je sprva predvideval tudi spremljanje telefonskih klicev in sporočil sms, a je bilo to po protestu opozicijskih socialdemokratov izključeno iz predloga. Opozicija je opozarjala, da bi zakon lahko ogrozil državljanske pravice in vladi omogočil vohunjenje za državljani. Ukrep bo veljal do konca krize zaradi konoravirusa.

Andrej Plenković in Božo Petrov v saboru | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Kaj pa elektronske zapestnice?

Opozicijski poslanci pravijo, da so spremembe zakona o komunikacijah nesmiselne, "diktatorske" in "žaljive", kot tudi to, da ne gre pričakovati, da bodo tisti, ki kršijo samoizolacijo, s seboj nosili mobilni telefon, če bodo vedeli, da jih spremljajo.

okno Svež zrak Pod streho Prezračevalni sistemi: So varni v času koronavirusa?

Zato pa imajo nekateri opozicijski poslanci drugačen predlog, in sicer, da bi osebe v samoizolaciji morale nositi elektronske zapestnice in bi jih tako imeti stalno pod nadzorom, piše Jutarnji list. Ne smejo pa biti zaznamovani vsi hrvaški državljani, saj bi to pomenilo škodilo svobodi in demokraciji, zato takšnih odločitev ne bo mogoče sprejeti brez volje dveh tretjin poslancev.

Iz največje opozicijske stranke SDP pravijo, da bodo ta ukrep podprli le, če bodo sprejete omejitve spremljanja: o osebah, ki so v samoizolaciji, o roku trajanja ukrepa, da bodo osebe, ki jih bodo spremljali obvestili, in da bodo uničili vse podatke po koncu ukrepa, hkrati pa mora biti zagotovljen tudi parlamentarni nadzor.

Grafični prikaz Svet Tako hitro se je širil koronavirus

Hrvaške oblasti so do zdaj v prekršku zaradi samoizolacije kaznovale 657 ljudi, kot ugotavljajo, ne morejo nadzorovati na tisoče državljanov, ki so v samoizolaciji.

Komentarjev 9
  • maiprinligh 19:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rganindi 14:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • giaforlea 09:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks