Svet
17496 ogledov

Napoved: za toliko naj bi se v povprečju dvignile plače v 2023

Denar, evri Profimedia
Nemški kadroviki prihodnje leto pričakujejo 5,5-odstotno rast plač zaposlenih.

Nemški kadroviki pričakujejo, da se bodo plače njihovih zaposlenih prihodnje leto v povprečju zvišale za 5,5 odstotka, kaže ta teden objavljena raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Skoraj petina pa jih pričakuje, da se plače sploh ne bodo zvišale.

Dvig plač prihodnje leto pričakuje 81 odstotkov sodelujočih v raziskavi, 19 odstotkov pa jih meni, da se ne bodo zvišale. "Med tistimi, ki pričakujejo najvišje dvige plač, so manjša podjetja in podjetja iz trgovinske dejavnosti," je dejala Johanna Garnitz iz Ifa.

Nemška podjetja imajo možnost izplačati tudi neobdavčen dodatek, namenjen omilitvi posledic inflacije. Po ugotovitvah Ifa ga namerava izplačati 42 odstotkov podjetij, 44 odstotkov jih o tem še razmišlja, 14 odstotkov pa jih je to možnost že izključilo. "Dodatek se obeta predvsem zaposlenim v proizvodnji in v velikih podjetjih," je pojasnila Garnitz.

Denar, evro Delodajalci Slovenija "Letos opažamo porast božičnic, pojavljajo se tudi izplačila 14. plače" BMW proizvodnja, električni avtomobili Slovenija Delodajalci imajo zeleno luč, da izplačajo višje dohodke

Zgornja meja, pri kateri je ta dodatek še neobdavčen, je 3000 evrov. V proizvodnji in velikih podjetjih nameravajo v povprečju izplačati 80 odstotkov tega zneska, v trgovini pa približno polovico.

Povečanje števila zaposlenih v prvi polovici prihodnjega leta načrtuje tretjina anketiranih podjetij, polovica pa jih napoveduje nespremenjeno število. Odpuščanja načrtuje 16 odstotkov podjetij, a le dva odstotka razmišljata o obsežnejšem zmanjšanju števila zaposlenih.

80 odstotkov kadrovikov napoveduje predvsem povpraševanje po kvalificiranih delavcih; prihajajo večinoma iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti. Kot so ob tem opozorili v Ifu, delež podjetij, ki imajo velike ali zelo velike težave pri iskanju kvalificiranih delavcev, že nekaj časa narašča.

Komentarjev 11
  • lojs 15:08 25.december 2022.

    nemčija gre u maloro , mi pa za njimi ... 5% zvišanje plač je čisti drobižek v primerjavi s cenami, ki bodo (baje) že v začetku naslednjega leta eksplodirale, vsaj pri nas ... no in pri nas pa 1/3 delovnega ...prikaži več folka na minimalcu ... poglejte si podatke za avstrijo, kje je prag revščine in koliko bo država ljudem spet pomagala ... pri nas pa kaj? delej, delej, delej , za drobiž, pa še to je preveč

  • vzev 08:50 25.december 2022.

    3000€ neobdavčenega dodatka. Kaj takega v Sloveniji ni možno, ker moramo delavni ljudje skrbeti za lenuhe na sociali, ki ne želijo delati. Po drugi strani pa se uvažajo tujci.