Svet
407 ogledov

Napovedujejo nove ukrepe

ZDA omikron covid-19 Epa
Različica omikron pozvroča težave po vsem svetu. V številnih državah se pripravljajo na prihajajoče poslabšanje razmer in napovedujejo tudi nove ukrepe.

V ZDA se je znova povišalo sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom in trenutno znaša nekaj več kot 316.000, največ doslej, je v četrtek sporočil Center za nadzor na nalezljivimi boleznimi (CDC). V obsežnem valu epidemije decembra lani in januarja se je sedemdnevno povprečje okužb dvignilo na največ 250.000, izhaja iz podatkov CDC, ki obenem trenutno beleži tudi rekorde dnevno potrjenih okužb. V sredo so jih denimo potrdili skoraj 490.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število primerov v ZDA je začelo malo pred božičem skokovito naraščati, krivdo za to pa oblasti pripisujejo novi koronavirusni različici omikron, ki se izjemno hitro širi. V nekaterih delih države kljub temu tudi okužbe z različico delta igrajo pomembno vlogo pri krepitvi epidemije.

Obenem pa v državi število tistih, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ostaja nižje kot med poletnim valom delte ali preteklo zimo. Trenutno je glede na podatke CDC v bolnišnicah okoli 76.000 covidnih bolnikov. Januarja, ko se je cepljenje šele dobro začenjalo, jih je bilo denimo približno 125.000.

Kampanja cepljenja sicer v ZDA v zadnjem času le počasi napreduje. Doslej se je po podatkih CDC v celoti cepilo 62 odstotkov od 330 milijonov prebivalcev. Tretjina prebivalcev je prejela tudi poživitveni odmerek.

Svarijo pred križarjenji

Tudi na cepljene pa se je CDC v četrtek obrnil s pozivom, naj se izogibajo križarjenjem, ki jih je center označil z najvišjo stopnjo nevarnosti z vidika tveganja za širjenje novega koronavirusa. V zaprtih prostorih križark se namreč lahko virus hitro širi in verjetnost okužb je velika, so opozorili.

CDC je od pojava različice omikron zaznal porast primerov okužbe na križarjenjih in opozarja, da se lahko okužijo in virus širijo tudi polno cepljeni, na spletni strani poroča britanski BBC.

omikron covid-19 Francija | Avtor: Epa Epa

Omikron prevladujoč tudi v Franciji

Različica omikron že prevladuje med okužbami z novim koronavirusom tudi v Franciji, kjer se je širjenje virusa v zadnjih dneh močno okrepilo, so sporočile zdravstvene oblasti v državi. V začetku zadnjega tedna leta je nekaj več kot 62 odstotkov testov izkazalo skladnost z različico omikron, medtem ko je bilo v predhodnem tednu takšnih 15 odstotkov, je javna agencija za zdravje zapisala v tedenskem poročilu, objavljenem v četrtek zvečer.

Širjenje omikrona je bilo v Franciji pričakovano, saj velja za izjemno nalezljivega in je že postal prevladujoč v več drugih evropskih državah, med drugim v Veliki Britaniji in na Portugalskem. Prispeval je tudi k velikemu porastu okužb, število katerih je v Franciji v sredo in četrtek preseglo 200.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spričo naraščanja okužb je vlada v ponedeljek naznanila nove ukrepe, med drugim okrepljeno delo od doma.

Število primerov različice omikron raste tudi v Sloveniji. Zelo verjetno je različica omikron v ozadju porasta števila okužb, ki smo mu priča v zadnjih dneh pri nas

V skrajšanje karantene tudi Portugalska

Potem ko se je več držav po Evropi in drugod po svetu ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom odločilo za skrajšanje karantene, so to storile tudi portugalske oblasti. Za tiste z asimptomatsko okužbo in njihove tesne stike so obdobje karantene skrajšali z deset na sedem dni.

Portugalska je s tem sledila več drugim državam. Njena soseda Španija je ta teden skrajšala obvezno karanteno za ljudi z blagimi simptomi okužbe, tiste brez simptomov in tiste z nepotrjeno okužbo, ki niso cepljeni proti covidu-19, z deset na sedem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ZDA so prepolovili priporočeni čas samoizolacije ljudi, ki ne kažejo znakov okužbe, z deset na pet dni. Karantenske predpise sta omilili tudi Velika Britanija in Italija.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v sredo ocenila, da je skrajšanje obdobja karantene za osebe s covidom-19 kompromis med nadzorom širjenja covida in ohranjanjem gospodarstva v zagonu. "Če bodo skrajšali obdobje karantene, se bo pri majhnem številu primerov bolezen lahko razvila in prenesla naprej," je na novinarski konferenci opozoril direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapibara1 16:11 01.januar 2022.

    Spomnimo, da je tudi Južnoafriška republika, kjer so prvi zaznali omikron, včeraj spostila ukrepe, saj so ugotovili, da je pri omikronu manj hospitalizacij, smrtnost ni večja, v mesecu dni pa so bili prek vrha okužb.

  • kapibara1 16:11 01.januar 2022.

    Ta kaže, da je tveganje hospitalizacije pri omikronu pri cepljenih le tretjino tistega pri okužbi z delto. Čeprav število okužb v Veliki Britaniji v zadnjih dneh raste, s tem tudi število sprejemov v bolnišnice, tudi britanska vlada meni, da je ...prikaži veče novi sev blažji od prejšnjega.

  • erikkk 15:30 31.december 2021.

    Govori se piše se dokazov pa nikjer. Samo panika