Svet
132 ogledov

Nasa: "Če se nam približa asteroid, molite"

Meteoriti Shutterstock
V ZDA je včeraj potekala razprava o možnih nevarnostih meteoritov in asteroidov, kjer so omenili tudi februarski padec meteorita v Rusiji.

V ZDA je potekalo zaslišanje generala Williama Sheltona glede meteorita, ki je 15. februarja padel v Rusiji. Vodjo ameriških vesoljskih zračnih sil je zaslišal predsednik Odbora za znanost, vesolje in tehnologijo Lamar Smith. Glavna tema kongresa pa je bila predvsem morebitna nevarnost asteroidov. Generala pa so spraševali tudi o tem, če bi lahko vojska padec februarskega meteorita preprečila.

Meteorit so zaznali 15. februarja in nič prej

Po kratki zmedi, ki je nastala med zaslišanjem, saj general ni točno vedel, o čem ga zaslišujejo, je Shelton le povedal, da so meteorit zaznali. Tega so zaznali z napravo, ki jo navadno uporabljajo za izsleditev izstrelkov balističnih raket. Kljub temu pa je Shelton na zaslišanju trdno zanikal, da bi vojska tega zaznala kaj prej. Pri tem pa je še dodal, da bi morala biti sposobnost vojske, tema neke druge razprave.

Meteoriti enako nevarni kot asteroidi

Kljub temu, da na zaslišanju niso mogli izvedeti, kaj zmore vojaška oprema, pa pri Nasi pravijo, da je gotovo le to, da so meteoriti enako nevarni kot asteroidi.

Z znižanjem finančnih sredstev ogrozili Nasino delo

Med zasedanjem kongresa pa je Nasin direktor Charles Bolden navzočim povedal, da so s svojim krčenjem finančnih sredstev ogrozili tudi Nasino delo. V Nasi so namreč do zdaj lahko odkrili 90 odstotkov asteroidov, ki bi lahko bili nevarni za Zemljo in so od nje oddaljeni približno 140 kilometrov. Podobna nižanja sredstev pa so ogrozila tudi njihov razvoj protiukrepov, ki bi odbili prihajajoče asteroide.

"Če se nam kakšen asteroid približa v naslednjih treh tednih, molite."

"Odgovor za vas (op. a. glede prihajajočih asteroidov) je naslednji; če se kakšen asteroid Zemlji približa v naslednjih treh tednih molite," je na kongresu še povedal Bolden in dodal: "Razlog, da tega ne moremo preprečiti, pa so desetletja odlašanja z njim".

Komentarjev 10
  • s.i.k. 19:40 20.april 2014.

    .oh pa kaj nekaj.:zamižat pa powštr na glavo.mar ne

  • mph 20:12 21.marec 2013.

    Sebe bi pa lahko šel preimenovat po svojem idolu v Janez Janša.

  • vladek 07:22 21.marec 2013.

    Jaz bi ta asteroid imenoval ALENKA.B.