Svet
3347 ogledov

Naša novinarka v peklu orkana Ian, tako so ji pomagali Kubanci

Po orkanu na Kubi - Havana Profimedia
Na Kubi je pustošil orkan Ian, ki je v torek s hitrostjo vetra do 205 kilometrov na uro divjal po zahodnem delu Kube. Na celotnem otoku je prišlo do izpada elektrike, tudi v Havani, kjer se trenutno nahaja naša novinarka, so ostali v temi.

"Celotne slike, kaj se je zgodilo, še nimamo, predvsem pa se nikomur ne sanja, kaj bo z elektriko. Ko se bo moj polnilec baterij (power bank, op. p.) izpraznil, bomo odrezani od sveta," nam je s Kube, na katero pogosto potuje, sporočila naša novinarka Barbara Barbič. 

Najhuje je bilo na območju Pinarja del Rio, a orkan Ian je svoj podpis pustil tudi v glavnem kubanskem mestu Havani. Kot nam je sporočila s Kube, kjer so zaradi izpada termoelektrarne praktično povsod brez elektrike, česa takega še ni doživela, medtem ko so "Kubanci vajeni že vsega hudega". A vendarle je nekaterim orkan Ian z močnim vetrom prišel do živega, nam je zaupala.

Orkan Ian pustošil na Kubi pustošenje orkana Svet 11 milijonov ljudi ostalo v temi: "Z vrvjo smo zvezali streho, da ne bi odletela"

"Ko sem prispela, so se vsi v mestu pripravljali na hudo uro. Zavarovati je bilo treba stekla, umakniti vse stvari z balkona, nakupiti najnujnejše. Sama bi brez kroga svojih prijateljev to storila zelo težko. Nastanjena sem v stanovanju, ki ga oddaja moja prijateljica Ana, z njenim možem smo dopoldne pred orkanom pohiteli nakupiti najnujnejše, da imam vsaj nekaj hrane. Onadva sta šla potem domov, k meni pa prišla dva druga prijatelja, Denys in Yitxy, ki sta še vedno z mano, da me ne bi bilo strah. Oni so tega vajeni, jaz pač ne," je pojasnila.  

Ian je na Kubo prišel kot orkan tretje kategorije, po premiku v topel Mehiški zaliv pa se je okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetra več kot 130 kilometrov na uro.

"Ljudje tu to pustošenje, kot sama opažam, doživljajo različno. Kubanci so res vsega hudega vajeni, veliko se jih šali na račun novega udarca. So pa tudi taki, kot je moja prijateljica Ana, ki se jim vidi, da so res že na koncu z živci. Elektriko jim ugašajo že nekaj mesecev, hrane primanjkuje, treba se je precej potruditi, da se dobi vse potrebno," je širšo sliko trenutnega dogajanja na Kubi skušala orisati Barbičeva in dodala, da čeprav nimajo elektrike, pa imajo ves čas na voljo internet. "Ves čas ga imamo, le zelo počasen je," je razložila.

"Jaz sem recimo dobila sadje in zelenjavo, riž, olje ... Vode v steklenicah v Havani praktično ni mogoče dobiti. A to sem vedela, s seboj imam stekleničko s filtrom," je pojasnila. "Tudi meso je zelo težko dobiti, za jajca je druga prijateljica Yitxy porabila celo popoldne, da jih je našla na črnem trgu," je dodala naša novinarka. 

 

Po orkanu na Kubi - Havana | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 5
  • Naklonsky 14:31 29.september 2022.

    "Elektriko jim ugašajo že nekaj mesecev, hrane primanjkuje...". Tudi v Rusiji, S. Koreji, Venezueli uživajo. In tudi mr. Taubi z mesečniki se je odločil za takšno pot. Živela svoboda!

  • radovednica 15:46 28.september 2022.

    Ja, ravno na Kubo je treba iti... Čista afnarija v stilu "gremo pa na en fancy" izlet, pa še črnuharji so tako fajn, a ne kura slovenjceljska? Bodi doma, v "prelepi naši", a res? Pa boš samo sredi Ljubljane zaradi ...prikaži več lenuharstva in nesposobnosti, zaplavala v prvem in najbližjem podhodu.

  • lojs 13:34 28.september 2022.

    še ena država, kamor ni varno pobegnit ... z nekaj prišparanga denarja in znanjem španščine, bi kar šlo, standard je nizek, malo delaš... je sicer malo prevroče, stroškov z ogrevanjem pa tudi ni ... ampak kaj ti to nuca, pride ...prikaži več orkan in vse odpihne ne vem kam, tudi prišparano zalogo soldov, da nimaš niti za povratno karto