Svet
1074 ogledov

Nasi uspel še en podvig

robotsko plovilo Insight
Nasino robotsko plovilo Insight je uspešno pristalo na Marsu.

Insight je na pot odšel maja. Sedem mesecev dolgo potovanje se je sklenilo okoli 21. ure po srednjeevropskem času. Zadnjih sedem minut je bilo za Nasine znanstvenike najbolj mučnih, saj je pristanek najbolj negotov del projekta. K sreči ga je Insight dobro prestal. 

Nekaj minut po pristanku je na Zemljo poslal prvo fotografijo s površja planeta. Slika je meglena, najverjetneje zaradi prahu, ki se je dvignil ob pristanku robotskega plovila, a na njej je vidno obzorje.

Več kot polovica od 43 poskusov, da bi Mars dosegli z robotskimi plovili, je bilo sicer neuspešnih, zato je nervoza znanstvenikov utemeljena. "Zavedamo se, da ne smemo jemati Marsa za samoumevnega. Mars je zahteven," je pred pristankom ocenil eden od vodilnih pri Nasi Thomas Zurbuchen. "Hkrati sem popolnoma navdušen in živčen," je dodal vodja projekta Insight pri laboratoriju za reaktivni pogon v Pasadeni Tom Hoffman.

planet Mars Svet Na Marsu odkrili jezero s tekočo vodo

Robotsko plovilo Insight bo raziskovalo notranjost rdečega planeta. Njegova osrednja naloga bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da lahko s pomočjo teh podatkov odkrili več o nastanku planeta. Na sondi so nameščeni različni instrumenti, med drugim sizmografski instrumenti, vrtalnici ter merilci temperature in vetra. 

Insight je pristal na peščenem delu planeta. Sonda bo ostala tam, kjer bo pristala, z Zemlje pa je ni mogoče nadzorovati ali usmerjati. 

To je prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je na Marsu pristal Curiosity. 

površje Marsa Mars Temeljit pregled Svet Pod površjem Marsa bodo iskali odgovore

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:05 27.november 2018.

    Nasi zopet uspelo nategnit ljudi