Vizita za živali > Novice
39 ogledov

Zato predvideva, da bodo na Marsu našli znake življenja

Iskanje fosilov Profimedias
Znanstveniki so odkrili najstarejše fosile, ki pričajo o življenju na Zemlji že pred štirimi milijardami leti. Odkriti mikrofosili so tako najmanj 300 milijonov let starejši od prej poznanih, so znanstveniki objavili v zadnji številki znanstvene revije Nature.

Zaradi dejstva, da se je življenje začelo le malo po oblikovanju Zemlje, znanstveniki predvidevajo, da se je lahko življenje pojavilo tudi na vodnih površinah drugih planetov v našem osončju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če se je življenje na Zemlji pojavilo tako hitro po tem, ko se je oblikovala, lahko pričakujemo, da je to preprost proces in da bi se lahko začelo tudi na drugih planetih," je dejal eden od glavnih raziskovalcev in doktorand londonskega centra za nanotehnologije Matthew Dodd.

Pripomnil je, da je bila voda ob približnem istem času na površini Marsa in Zemlje, zato predvideva, da bodo tudi na Marsu našli znake življenja, ki so morda stari štiri milijarde let. Je pa možno, da je Zemlja poseben primer, je dodal.

Bakterije so se hranile z železom

V najstarejših fosilih, ki so široki za polovico človeškega lasa, so našli ostanke bakterij, ki so se hranile z železom. Našli so jih v tako imenovanem Nuvvuagittuq Supracrustal pasu na severu Hudsonovega zaliva, kjer se nahajajo nekateri od najstarejših sedimentov na Zemlji.

Fosili so se oblikovali približno 3,8 do 4,3 milijarde let nazaj, omenjen habitat pa je verjetno eden od najstarejših za življenje na Zemlji.

Zemlja naj bi bila sicer stara približno 4,57 milijarde let.

Kot je obrazložil Dodd je največji izziv pri tovrstnih raziskavah ugotoviti, če je najden organski ogljik dejansko biološkega izvora.

Do sedaj so verjeli, da so najstarejši fosil našli na zahodu Avstralije in da je star 3,5 milijarde let. Čeprav je veliko znanstvenikov podvomilo v biološki izvor fosila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.