Svet
5657 ogledov

Putin ponižal šefa skupine Wagner: V njegovi omari lasulje, aligator, zlato

1/4
Putinova policija vdrla v palačo vodje najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina in imeli so kaj videti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponižal vodjo ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, poročajo tuji mediji. Po neuspeli vstaji, ko so bili pripadniki Wagnerja le nekaj sto kilometrov od Moskve, ko je Prigožin naznanil umik, je Putinova policija vdrla v Prigožinovo palačo v Sankt Peterburgu.

Po videoposnetkih in fotografijah, ki jih je objavil provladni časopis Izvestia, so organi pregona med preiskavo zasegli ogromne zaloge orožja, vključno z jurišnimi puškami in naboji zanje, več potnih listov, zlate palice in denar v različnih valutah.

Druge fotografije prikazujejo oligarhovo dnevno sobo, kuhinjo in osebno pisarno, v kateri je miza za biljard. Kot kaže, je imel Prigožin v vili dobro založeno medicinsko sobo, pa tudi notranji bazen, masažno kad in osebno sobo za molitve.

 | Avtor:
Izvestia je objavila tudi fotografijo omare, napolnjene z različnimi lasuljami, namenjenih za preobleko, ter fotografijo helikopterja, parkiranega na dvorišču za stavbo.

Med preiskavo je policija naletela tudi na nagačenega aligatorja in uokvirjeno fotografijo, na kateri naj bi bile odsekane glave sovražnikov vojaškega voditelja.

Kdo je Prigožin?

Najemniško skupino Wagner naj bi leta 2014 ustanovil Dmitrij Utkin, veteran obeh čečenskih vojn, ki je bil več let zaposlen v ruski vojaško obveščevalni službi (GRU). Kot odkrit simpatizer nacizma je skupino poimenoval po skladatelju Richardu Wagneju, najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja.

Putinov kuhar

Eden ključnih voditeljev skupine je Jevgenij Prigožin, vplivni ruski poslovnež in lastnik podjetja Concord, ki se ukvarja s cateringom in ima s Kremljem sklenjeno pogodbo. Zato se je Prigožina prijel vzdevek Putinov kuhar. Dolgo je veljal za človeka iz ozadja, o njegovih povezavah s Kremljem pa se je šepetalo vse do septembra lani, ko je vendarle priznal, da vodi skupino Wagner. Obsojeni tat in prodajalec hot dogov 20-letni Prigožin je bil sicer leta 1981 drugič ujet pri kraji in obsojen na 12 let zapora zaradi ropa, odsedel jih je devet. Ko je prišel iz zapora, je v Leningradu začel prodajati hot dog, potem pa ustanovil več podjetij. V začetku novega tisočletja se je zbližal s Putinom in njegova podjetja so začela dobivati številne donosne posle z državo.

Vladimir Putin Jevgenij Prigožin | Avtor: Facebook Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin. Facebook

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • Kmodri 22:43 06.julij 2023.

    Koliko mu je Putler podtaknil? Itak pa sta oba iste branže...morilca! Kazensko sodišče ni čaka. Roka pravice je dolga!

  • Avatar pantani
    pantani 13:04 06.julij 2023.

    Evo ga,spet on (jernej)!!!

  • Jernej65 12:18 06.julij 2023.

    Zanimivo bi bilo videti, kaj vse skriva morilski Putler v svoji vukojebini, ruse bi še 100x večji šok, kot glede Prigožina. Sicer se pa naj ruski, morilski mrhovinarji kar pokoljejo med sabo.