Svet
13356 ogledov

Kot kaže, so uporniki le še 500 kilometrov od Moskve

Wagner na ulicah mesta epa
"Prihodnost Rusije je ogrožena," je v televizijskem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejanja upornikov označil kot nož v hrbet.

Dejal je, da so velike ambicije nekaterih pripeljala do veleizdaje, pri tem pa v celotnem nagovoru ni niti enkrat omenil voditelja skupine Wagner Jevgenija Prigožina. Dodal je še, da bo tiste, ki delijo Rusijo, doletela neizogibna in huda kazen.

Prigožin je napovedal, da bo zamenjal vodstvo ministrstva za obrambo in uničil vse, ki mu bodo stali na poti, v mestu Rostov na Donu pa naj bi že zasedel štab južne ruske armade, iz katerega se vodi operacije v Ukrajini. Povedal je tudi, da je vodstvo vojske lagalo glede razlogov za vojno v Ukrajini. 

Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je kriminalna avantura, to je oborožen upor, Rusija se bo branila. Borimo se za življenja in varnost naših državljanov in našo teritorialno integriteto," je dejal besni Putin. Spomnil je na katastrofalne posledice državljanjske vojne po oktobrski revoluciji, zaradi katere je Rusija po prvi svetovni vojni izgubila ogromno ozemlja.  

Dejanja, ki rušijo našo enotnost, so nož v hrbet naši državi in našim ljudem, je še dejal Putin, a obenem borce Wagnerja, ki se borijo in umirajo skupaj s ruskimi vojaki v Ukrajini označil za heroje. 

Ruska vojska se ne upira Wagnerju

"V zgodnjih urah 24. junija je spor med skupino Wagner in ruskim ministrstvom za obrambo eskaliral v neposredno vojaško konfrontacijo, v analizi razmer piše britansko obrambno ministrstvo. V operaciji, ki jo je vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin označil kot marš za svobodo, so enote skupine Wagner vsaj na dveh krajih iz Ukrajine vstopile v Rusijo. V mestu Rostov na Donu je skupina Wagner skoraj zanesljivo zasedla ključne varnostne toke, vključno s štabom, ki vodi ruske vojaške operacije v Ukrajini," je v analizi razmer zapisalo britansko obrambno ministrstvo. 

"Wagnerjeve enote se premikajo severno skozi Vorenško oblast, skoraj gotovo z namenom, da pridejo do Moskve. Obstajajo zelo omejeni dokazi o spopadih med Wagnerjem in ruskimi varnostnimi silami, nekatere so ostale pasivne. V prihodnjih urah bo lojalnost ruskih varnostnih sil, posebej nacionalne garde, ključna za to, ključna za razplet krize. To je največji izziv ruski državi v zadnjem času," so še zapisali. 

Prigožin: Vsi smo pripravljeni umreti

Prigožin je v sporočilu na Telegramu povedal, da so vsi pripadniki Wagnerja v operaciji pripravljeni umreti. "Vsi smo pripravljeni umreti. Vseh 25 tisoč in potme še 25 tisoč," je dejal na zvočnem posnetku in dodal, da so se za akcijo odločili zaradi ruskih ljudi. 

Do Moskve je sicer na stotine kilometrov skozi regije, ki so uvedle protiteroristični režim, po nepotrjenih poročilih je v Voroneški oblasti ruska vojska iz zraka napadla konvoj Wagnerjevih sil. 

Prigožin ruske vojake poziva, naj se mu pridružijo, ruska vojska pripadnikom Wagnerja, če bodo odložili orožje, obljublja varnost. 

Zavzeli mesto 500 kilometrov od Moskve?

Wagner naj bi zavzel vojaške objekte v mestu Voronež le dobrih 500 kilometrov od Moskve, poroča BBC. Uradne potrditve mestne oblasti še ni. Guverner voroneške regije je opozoril, da je veliko lažnih novic o premikih vojaških kolon v regiji ter da ruske vojaške sile izvajajo ukrepe v protiteroristični operaciji. 

V skladišču naftnih derivatov je izbruhnil velik požar, domnevno naj bi ga ruske sile raketirale iz zraka in tako preprečile Wagnerju, da se oskrbi z gorivom. 

Nekdanji ruski premier Mihail Kasjanov je za Sky news ocenil, da bo Putin v enem dnevu ali dveh uničil Wagner, če mu to ne bo uspelo, pa bo zelo hitro sledil padec njegovega režima. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 129
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 17:21 24.junij 2023.

    Kako ste norci v kleti srčni, ko prebirate in poslušate lažno propagando vsiljeno z zahoda. Rusija bo preživela, Evropa in Amerika bosta pa dobili tisto, kar si zaslužita.

  • 4krogci 16:43 24.junij 2023.

    A ma drgac ste vi vsi tle tko pri zdravi pameti al ne? K se uceri je Prigozin veljal za morilca ukrajincev, dans je pa njihov najbolsi zaveznik....wtf vam ni jasno??? Človek, ki se tko obraca kot piha veter nebo ...prikaži več prinesel nic dobrega....ze res da bo pospravu Putina (kar se pač nebo zgodilo ma OK), ma po drugi strani ta isti clovek bo dobil v roke jedrsko orozje...resno mislete da se je 16 mesecev za brez veze boril v UA in ga nebo uporabil???? Ne sanjajte!!

  • Kmodri 15:58 24.junij 2023.

    Breaking news medijev: Putler zapustil Moskvo. Že leti v S. Korejo! Tam bosta s pujskom obtoževala krivično zgodovino in grdi Zahod! Kako srbsko!