Svet
30458 ogledov

Drama v Rusiji, dogaja se državni udar

Vladimir Putin
1/5
Epa
Vodja skupine Wagner, plačancev, ki so se ob ruski vojski borili v Ukrajini, je napovedal, da bo odstavil vodstvo ruske vojske in da bo uničil vse, ki mu bodo pri tem na poti.

V Moskvi so uvedli protiteroristične ukrepe, zaprli so avtocesto proti Moskvi, na ulicah je vojska.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so njegovi borci iz Ukrajine vstopili v Rusijo in v mesto Rostov na Donu, guverner te regije je prebivalce pozval, naj ne hodijo v center mesta in naj ostanejo doma.

Na spletu se je pojavil posnetek, v katerem Prigožin trdi, da je zasedel vojaški štab v tem mestu, kjer je sedež južnega poveljska ruske vojske in od koder usmerjajo operacije v Ukrajini. Pri tem naj ne bi naletel na odpor ruske vojske. Prigožin v posnetku grozi, da bo zasedel mesto in krenil proti Moskvi, če k njemu ne prideta na sestanek minister za obrambo Sergej Šojgu in general Valerij Gerasimov.

Ljudsto je po televiziji nagovoril predsednik Vladimir Putin, ki je bil izjemno oster, Prigožina pa ni omenil niti z besedo. 

V petek je 62-letni Prigožin vojsko obtožil, da je napadla njegove enote in prisegel, da se jim bo maščeval za smrtne žrtve med njegovimi borci. Vojaške oblasti so zanikale, da bi prišlo do napada. Prigožin trdi, da so njegove sile sestrelile ruski vojaški helikopter, ki je odprl ogenj na civilni konvoj. Ni povedal, kje naj bi se to zgodilo, zato njegove trditve ni mogoče preveriti.

Jevgenij Prigožin | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Prigožin je dejal, da je treba zlo v vojaškem vodstvu ustaviti in napovedal marš za pravico. "Tisti, ki so ubili naše fante in deset tisoče ruskih vojakov, bodo kaznovani," je dejal v posnetku, ki ga je objavil na omrežju Telegram. "Pozivam vas, da se ne upirate. Vsakega, ki se bo, bomo obravnavali kot grožnjo in uničili. To velja tudi za vse nadzorne točke ali letalstvo na naši poti," je dejal a dodal, da ne gre za vojaški udar, ampak za marš za pravico ter da bodo predsednik, vlada in policija delovali kot običajno.

Prigožin: razlogi za vojno v Ukrajini so izmišljeni

Dejal je še, da so vojno v Ukrajini začeli, da bi minister za obrambo Šojgu lahko postal maršal ter da ministrstvo za obrambo poskuša zavesti javnost, zavesti predsednika, da je prišlo do neke nore agresije Ukrajine skupaj s celotnim Natom, da nas namerava Ukrajina napasti, je dejal. Prigožin je s tem prvič priznal, da so bili razlogi za vojno oziroma posebno vojaško operacijo v Ukrajini izmišljeni. S tem je svojim sledilcem, ki so največji podporniki vojne, povedal, da je bila vojna napaka in da je vodstvo države ljudem lagalo o pravih razlogih. Že samo za takšne izjave so v Rusiji zagrožene dolgoletne zaporne kazni. 

V Moskvi so v petek zaostrili varnostne ukrepe, rusko obrambno ministrstvo je pozno zvečer tvitnilo le, da spremlja zadeve.

Poznavalci menijo, da Prigožinu vojaški udar najbrž ne bo uspel, bi pa morebitni spopad z Wagnerjem pomenil, da bi morala ruska vojska svoje sile iz Ukrajine preusmeriti za spopad z njim. 

Vojska na ulicah mesta Rostov na Donu | Avtor: Epa Epa

General Sergej Surovikin, namestnik vojaških sil v Ukrajini, ki ga je Prigožin v preteklosti hvalil, ga je pozval, naj ustavi konvoje in se vrne v baze. "Ena kri smo, bojevniki smo," je dejal v posnetku. "V tem težkem času za našo državo ne smeš igrati na strune nasprotnika," ga je pozval. V posnetku je Prigožina pozval, naj spoštuje voljo in ukaz izvoljenega predsednika Rusije Vladimirja Putina in "preden bo prepozno" vojake vrne v baze. 

General Vladimir Aleksejev je Prigožinova dejanja označil kot nož v hrbet državi in predsedniku.

Ruski mediji poročajo, da je ruska varnostna služba odprla preiskavo proti Prigožinu zaradi "pozivanja k oboroženemu uporu" in poskusa, da se v Rusiji začne oborožen spopad. Ruska varnostna služba FSB naj bi Wagnerjeve borce pozvala tudi, naj ne ubogajo ukazov in da naj aretirajo in predajo Prigožina.

Več o trenutnem dogajanju lahko preberete tukaj. 

Maja je Prigožin prvič zelo odprto napadel rusko vojsko v posnetku, ko je obkrožen s trupli svojih vojakov ruskega ministra za obrambo obtožil, da mu ne dobavlja dovolj streliva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 102
  • sandi76 22:00 24.junij 2023.

    Samo naivni lahko verjamejo tem zgodbam. Putler je zagrozil Prigožinu, da mu bo zaplenil denar, zato je uprizoril pohod na Moskvo. Putler je nato stisnil rep med noge in zato se je klavec zaustavil.

  • Kmodri 15:49 24.junij 2023.

    Mediji poročajo, da je Putler zapustil Moskvo. Leti v S. Korejo! Kakšen strahopetec!

  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 15:31 24.junij 2023.

    Sicer je nacrt dober. Ukrajina je ogromna in hkrati ima veliko naravnih bogastev. S priklucitvijo v EU bodo odprli meje. Lahko postanejo novi gospodarski center. Ogromno priloznosti za begunce. Namesto, da prihajajo v prenaseljeno zahodno Evropo lahko begunski tok preusmeris ...prikaži več v Ukrajino. Prostora je vsaj za 50 milijonov ljudi.