Svet
27 ogledov

Našli predsednikovo truplo

1/39
Žurnal24 main
Med razbitinami letala, ki je zjutraj strmoglavilo pri ruskem Smolensku, so našli truplo poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. Ruske oblasti za nesrečo, ki je pretresla Poljsko in svet, krivijo posadko.

Delavci so na kraju nesreče, v kateri je umrlo vseh 97 potnikov in članov posadke, našli posmrtne ostanke poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, je za agencijo RIA Novosti potrdil neimenovani predstavnik oblasti. Podrobnosti ni želel pojasniti.

V zavihku video si oglejte izjave očividcev nesreče.

Reševalci sicer nadaljujejo z iskanjem preostalih žrtev. Trupla bodo prepeljali v Moskvo, kjer bo potekala Identifikacija. Ta bo pri nekaterih žrtvah zelo težka, napovedujejo, zato si bodo morali pomagati tudi z DNK testi.

Preiskovalci so našli že tudi obe črni skrinjici letala, ki bosta pomagali pri preiskavi nesreče.

Premier in brat dvojček na nesrečni kraj
Na kraj dogodka sta se napotila tudi poljski premier Donald Tusk in brat dvojček pokojnega predsednika Jaroslaw. Vsak s svojim letalom, na katerih so bili še svojci ponesrečenih, sta pristala v Vitebsku na vzhodu Belorusije, pot proti Smolensku pa sta nato nadaljevala v avtobusih. Tusk se je v Smolensku srečal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, s katerim sta skupaj položila venec na mesto nesreče. Putin sicer načeljuje preiskovalni komisiji, ki jo je ustanovila Rusija.

Krivdo pripisujejo posadki
Ruska vojska je sporočila, da je pilot poljskega letala ignoriral več opozoril zračne kontrole, naj letalo zaradi goste megle ne pristane v Smolensku.

"Na razdalji 2,5 kilometra je vodja zračne kontrole ugotovil, da je posadka letalo začela hitreje spuščati,"
je prve znane okoliščine pojasnil namestnik poveljnika ruskih zračnih sil  Aleksander Aljošin. "Vodja kontrole je posadki ukazal, naj letalo postavi v vodoravno lego in ko se posadka na to ni odzvala, večkrat zaukazal, naj se letalo preusmeri na alternativno letališče. Navkljub temu je posadka nadaljevala s pristajanjem, kar se je končalo s tragedijo," je povedal Aljošin.

Pilot poljskega letala je bil sicer izkušen in je pripadal elitnemu polku vojaških pilotov.

Poljska v šoku
Gre za najhujšo katastrofo Poljske po drugi svetovni vojni, je popoldne tragedijo, ki je doletela njegovo državo, pepelnatega obraza opisal poljski premier Tusk.

Poljska javnost je zaradi tragedije globoko pretresena, nam je iz Lodža povedal predstavnik ACH Volleya Gregor Humerca. Pred predsedniško palačo v Varšavi se sicer zbirajo tisoči, ki polagajo sveče in vence, po vsej državi potekajo maše zadušnice ali pa se ljudje zbirajo na javnih krajih.

Ni uspelo priti do steze
V nesreči je po ruskih podatkih umrlo 97 ljudi, med njimi 88-članska poljska delegacija, ki se je želela pokloniti žrtvami katinskih pobojev pred 70 leti.

Letalo vrste Tupoljev Tu-154 je bilo na poti iz Varšave v Smolensk, saj naj bi se potniki udeležili slovesnosti v bližnjem Katinskem gozdu. Nesreča se je zgodila ob 10.56 po moskovskem času.

"Predsednikovo letalo je pričelo postopek za pristanek, a mu ni uspelo priti do pristajalne steze. Udarilo je ob krošnje dreves, treščilo ob tla in se razletelo na koščke. Preživelih ni bilo," je povedal Sergej Antufijev, guverner pokrajine Smolensk. Letalo je strmoglavilo okoli dva kilometra stran od letališča v Smolensku.

"Letalo je po strmoglavljenju zajel ogenj. Prvi reševalci, ki so prispeli na kraj nesreče, so takoj pričeli iskati morebitne preživele. Letalo je izredno močno poškodovano," je pojasnil tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Piotr Pszkowski.

Krilo, uperjeno v tla
"Skozi meglo sem videl, kako letalo leti zelo nizko, levo krilo pa ima uperjeno proti tlom,"
je po poročanju BBC dejal poljski televizijski delavec Slawomir Wisnjewski, ki je nesrečo videl skozi okno svojega hotela. "Slišal sem, da se je nekaj zlomila, nato pa tisti zamolkel zvok. Dvakrat se je močno zabliskalo," je še povedal.

Smrt Kaczynskega, ki je bil s svojim bratom dvojčkom Jaroslawom ena osrednjih figur Poljske, bo dodobra spremenila poljsko prihodnost. V skladu z ustavo je predsedniške dolžnosti prevzel predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski. Vlada mora predčasne volitve razpisati v naslednjih 14 dneh. Razglašen je teden dni žalovanja, glavne žalne slovesnosti bodo jutri.

Po neuradnih podatkih naj bi se nesreča zgodila ob četrtem poskusu pristanka v gosti megli okoli 500 metrov od pristajalne steze.

Preiskovalci preučujejo več vzrokov nesreče, zaenkrat pa še ni mogoče povedati, kaj točno je povzročilo tragedijo, saj je treba pred tem preučiti črni skrinjici letala in izvesti druge preiskave. Eno od skrinjic so že našli.

Poljska ostala brez političnega vrha
Ruske oblasti poročajo, da so bili na krovu letala poleg 60-letnega predsednika Lecha Kaczynskega tudi njegova  žena Maria, guverner poljske Centralne banke Slawomir Skrzypek, načelnik generalštaba poljske vojske Franciszek Gagor in namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer. Med potniki so bili med drugim tudi poveljnik kopenske vojske, poveljnik mornarice, šef protokola, namestnik obrambnega ministra, namestnik kulturnega ministra, šef olimpijskega komiteja, poljski ombudsman, šef obveščevalcev, podpredsednik parlamenta, več članov spodnjega doma parlamenta in dva senatorja.

Današnja tragedija se je zgodila ob zelo simboličnem času, zaradi česar je javnost še bolj prizadeta. Poljaki se bodo na današnji dan tako spominjali dveh velikih tragedij – smrti predsednika države in pokola v Katinskem gozdu, ki ga je zagrešil sovjetski režim.

Med žrtvami je tudi nekdanji minister za obrambo Jerzy Szmajdzinski, državni sekretar Pawel Wypyc, predsednik poslanske skupine stranke Zakon in pravica, ki jo je preminuli poljski predsednik ustanovil skupaj z bratom dvojčkom, ter škof Tadeusz Płoski. V nesreči je umrl tudi Ryszard Kaczorowski, zadnji poljski predsednik v izgnanstvu, ki je po demokratičnih spremembah oblast predal Lechu Walesi. Med žrtvami je tudi več vodilnih zgodovinarjev, številni družinski člani delegacije, pa tudi sorodniki žrtev iz Katinskega gozda.

V Moskvi so po navodilu ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva sestavili komisijo, ki jo, kot že omenjeno, vodi Putin.

 

Staro, a še zanesljivo
Letalo Tupoljev Tu-154 ruske izdelave je bilo zasnovano v šestdesetih letih, na prvi let se je odpravilo 4. oktobra leta 1968. V zgodovini je imel Tupoljev Tu-154 63 nesreč, 36 izmed njih končalo s številnimi smrtnimi žrtvami. Med poznavalci sicer letalo kljub temu slovi kot dokaj zanesljivo, saj je bilo le malo nesreč povezanih s tehničnimi okvarami, večino so jih povzročili piloti sami, nekaj je bilo tudi sestreljenih. Tu-154 sicer že skoraj 20 let ne izdelujejo več, medtem ko je nekoč predstavljalo hrbtenico potniških flot držav vzhodnega bloka. Zaradi neekonomičnosti in zastarelosti jih danes uporablja le še nekaj držav, med njimi pa ni več niti Rusije. Vseeno pa je poljski državni vrh za prevoz še vedno uporabljal prav omenjeno letalo.

Odzive na tragedijo si preberite TUKAJ.

zvečer pristala v kraju Vitebsk na vzhodu Belorusije
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.