Svet
135 ogledov

Našli tri nove živalske vrste

žaba
1/3
EPA
Na severu Avstralije so znanstveniki stopili v del deževnega gozda, kjer se jim je odprl nov svet. Na območju so našli tri nove živalske vrste.

Znanstveniki so prvič stopili na košček zemlje v do sedaj popolnoma nedostopnem delu Cape Melvilla na severu Queenslanda. Conrada Hoskinsa z univerze James Cook so v začetku leta skupaj s filmsko ekipo National Geographica s helikopterjem spustili na do sedaj neznano področje. V samo štirih dneh jim je uspelo odkriti tri nove živalske vrste, dve vrsti kuščarjev in eno vrsto žab.

Našli izgubljeni svet

Največje odkritje predstavlja tropski kuščar nenavadnega izgleda, dolg 20 centimetrov, z repom v obliki lista. Našli so tudi novega kuščarja zlate barve ter žabo z rjavimi pikami. Omenjenih živali niso še nikdar opazili.

"Vrh Cape Melvilla je izgubljeni svet. Iskanje teh novih vrst je bilo odkritje novega življenja. Še vedno sem presenečen in začuden nad temi ugotovitvami," je za AFP dejal Hoskin. Planoto, na katero so prispeli s helikopterjem, so predhodno zabeležili samo sateliti. Zemljišče je bilo nedostopno zaradi ogromnih skalnatih sten, ki so onemogočale dostop. "Takoj ko sem videl tega tropskega kuščarja, sem vedel, da gre za novo vrsto. Jasno je bilo, da je vse okoli njega edinstveno," je dejal Hoskin.

Fotograf National Geographica in raziskovalec na univerzi Harvard Tim Laman je bil prav tako presenečen nad dejstvom, da na Zemlji še obstajajo tako neraziskani kraji. "Še vedno obstaja veliki svet tam zunaj, ki ga je treba raziskati," je dejal Laman.

Hoskin se namerava v prihodnjih mesecih z ekipo vrniti na planoto. Njihov cilj bo najti še več novih vrst, med njimi polže, pajke in morda celo majhne sesalce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.