Svet
1912 ogledov

Turki dali zeleno luč, Švedi na pragu Nata

turški parlament Epa Turški parlament.
Nasprotja, ki so preprečevala ratifikacijo, so očitno zglajena.

Turški parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Ratifikacijo protokola o pristopu Švedske k Natu mora sedaj podpisati še predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bi lahko to storil še ta teden. Švedska bo zatem za vstop v Nato potrebovala samo še zeleno luč Madžarske.

Turčija pristopnega protokola Švedske do danes ni ratificirala zaradi več zahtev. Najbolj je vztrajala pri izročitvi članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Švedska je v odgovor zaostrila protiteroristično zakonodajo in druge varnostne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan (na spodnji fotografiji) se je nato osredotočil na pričakovanja do ZDA, da bodo Turčiji prodale bojna letala F-16. Prodaja je naletela na odpor v kongresu zaradi kršenja človekovih pravic v Turčiji in sporov s članico Nata Grčijo.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiski v minulih treh mesecih v Ankari sicer dejal, da bi k odpravi nasprotovanja v kongresu lahko pomagala turška podpora švedskemu članstvu v Natu.

Recep Tayyip Erdogan | Avtor: Epa Epa

Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil že konec lanskega oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je nato odobril decembra. Turški parlament ga je nato danes prepričljivo podprl z 287 glasovi za, 55 proti in štirimi vzdržanimi.

Budimpešta sledi Ankari

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske. Ta je blokado pristopa utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Obenem pa se zdi, da Budimpešta deluje vzporedno z Ankaro, kot je v primeru Finske.

Madžarski premier Viktor Orban je danes švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato. Švedski zunanji minister Tobias Billström je kasneje v odzivu na vabilo dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu za razliko od Turčije ni predstavila nobenih zadržkov in da zato v tem trenutku ne vidi razloga za pogajanja.

Komentarjev 11
 • bobubob 10:18 24.januar 2024.

  Turki znajo trgovati - mi pa hlapčevati. In se med seboj tudi pobiti, da bi dokazali kako je leva laž boljša od desne ali obratno.

 • Avatar Iuckyss
  Iuckyss 04:48 24.januar 2024.

  Putin je že davno povedal, da nima problema s tem, če se Švedska in finska pridružita NATO. https://www.theguardian.com/world/2022/jun/29/russia-condemns-nato-invitation-finland-sweden Bo pa to privedlo do ustreznih varnostnih ukrepov na ruski strani...Sicer pa je Švedska itak na poti po bregu navzdol. Iz najbolj ...prikaži večajbolj razvite evropske države je nazadovala v eno najnevarnejših, sploh za ženske..No, vsaj za kanon futer bi bili migranti dobri, a kaj ko ne bodo hoteli v vojsko, če še na delo nočejo

 • Ender3 00:18 24.januar 2024.

  Nora odločitev Švedov, le kdo jih bo ogrožal..Še Hitler jih je pustil na miru. Imajo visok standard dobro oborožitev in sedaj bodo izpolnjevali navodila ZDA in Nato alijanse..