Svet
6435 ogledov

"Zaradi morebitne vojne z Rusijo je potrebno ..."

Natova letala Profimedia
Največja vojaška vaja po koncu hladne vojne.

Zveza Nato je danes napovedala, da bo prihodnji teden začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne. V vaji z imenom Steadfast Defender bo sodelovalo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, ki se bodo več mesecev urili za odvračanje ruske agresije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vaja Steadfast Defender bo trajala do konca maja, v njej pa bodo sodelovale enote iz vseh 31 držav članic Nata in kandidatke Švedske, je pojasnil vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli. "To je rekordno število vojakov, ki jih lahko vključimo v vajo v takšnem obsegu," pa je dejal predsednik vojaškega odbora Nata, admiral Rob Bauer.

Priprava civilne družbe

Po njegovih besedah se mora tudi civilna družba v članicah zavezništva pripraviti na morebitno vojno z Rusijo. "Zavedati se moramo, da ni samoumevno, da bomo živeli v miru," je opozoril. Ob tem je poudaril, da Nato ne išče konflikta, temveč mora biti nanj v primeru napada le pripravljen.

Osrednji scenarij vaje naj bi bila simulacija ruskega napada na članice zavezništva, kar bi sicer sprožilo 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

Steadfast Defender bo največja Natova vaja po vaji Reforger iz leta 1988. Sestavljena bo iz več manjših vaj, potekala pa bo na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. V njej bo sodelovalo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1100 bojnih vozil.

Po napadu na Ukrajino več vaj

Nato je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedel več vojaških vaj. Zadnje največje vaje zavezništva od konca hladne vojne, imenovane Trojni stik (Trident Juncture), so potekale leta 2018, večinoma na Norveškem. V njih je sodelovalo približno 51.000 vojakov, vključno s 232-članskim kontingentom Slovenske vojske.

Velika Britanija je v ponedeljek napovedala, da bo na vajo napotila 20.000 pripadnikov svojih oboroženih sil. Po besedah britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa bo to največja napotitev britanskih vojakov na misijo pod okriljem zavezništva v zadnjih štirih desetletjih.

Donald Trump V primeru napada Svet Trump: "Če bo Evropa napadena, vam nikoli ne bomo prišli na pomoč" napad na Kijev Incident Svet Rusija pomotoma bombardirala lastno vas

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Idioti 14:24 21.januar 2024.

    Jaz bi samo ponižno prosil našo Vlado in vse organe države , da NE poskušajo z R Hrvaško navezati ali delati na sodelovanju v delovanju proti Rusiji , na VOJNEM kakor tudi političnem delovanju z omenjeno državo . Zakaj ? ...prikaži več ? Rusi jim TRETJIČ ne bodo nikakor odpustili a ne bodo niti Srbi ! Tej državi druge alternative, kot je podrepništvo USA ni !I Država igra , sliše se hecno , sama sebi Rusko ruleto !

  • Idioti 14:04 21.januar 2024.

    Ste morda opazili kako so kurvanjski bruselski birokrati spremenili svojo gobezdavost iz " RUSI LAHKO NAPADEJO EU " v nekaj očitno bolj verjetnega , da pripravijo narod in svojo željo po uničenju Rusije v " VOJNO Z RUSIJO "! Komu ...prikaži večmu je to enako je bedak ! NATO je prešel v odkrito pripravo na vojno , kar pomeni , da bo LAHKO SAM TUDI NAPADEL PRVI ! Od mene pa - smrt vsem , ki nas vodijo v vojno , vključno z Kurčelajnovo in njeno SLO prijateljico !

  • janči 18:00 19.januar 2024.

    Kakšni debili so ti Američani, Nato in vsa podrepna EU. Dobro vedo, da Putin nikoli ne bi nikogar napadel brez vzroka. Ampak oni bodo vzrok umetno naredili, kot vejo to narediti samo zahrbtni in pokvarjeni anglosasi brez hrbtenice in možganov.