Svet
10 ogledov

Ne potrebujete sobe? Nabijem vas na k****!

Lokali v Splitu. Shutterstock
Na hrvaški obali se vsak četrti gost ne čuti dobrodošlega. Na prijazno besedo in nasmeh naleti le vsak tretji, kaže raziskava hrvaške agencije.

Mladenič, star nekaj čez 20, v Splitu stopi do skupine mladih z nahrbtniki. "Potrebujete nastanitev?" jih z nasmehom vpraša v angleščini.

Turisti mu prijazno odgovorijo: "Ne, hvala."

"Ma, nabijem vas na k****, zakaj ste sploh prišli," jim zabrusi nazaj v hrvaščini. Žaljivka je bila gostom zaradi jezikovnih ovir prihranjena, ni pa bila prihranjena hrvaški sprehajalki, ki je bila dogodku priča, poroča portal Vecernji.hr.

V roku ene ure jo je rdečica sramu oblila še enkrat. Ko je stopila s katamarana, je njeno skupino eden od ponudnikov zasebnih turističnih namestitev pospremil z "V p**** m*******! Nobenih tujcev!"

Gostoljubnost preverjali skrivni kupci

Kako se hrvaški gostinci in ponudniki turističnih storitev vedejo do gostov, je s skrivnimi kupci na Hrvaškem preverila agencija Heraklea. Kakovost storitev so preverili na 237 različnih mestih, kjer turisti stopijo v stik z domačini.

Rezultati so pokazali, da so turisti nasmeha in prijaznih besed deležni le v tretjini primerov. Skrivni kupci so dobili tudi dobrodošlico v smislu "Če ne mislite jesti, tudi pijače ne dobite", na enem od trajektu pa so jih pričakali z "Odj*****, odj***** vsi!"

Skrivni kupci so slišali tudi varnostnika, ki je kolegu razlagal, da je veliko bolj ljubezniv kot lani. "Ne vlečem jih več za lase in ne brcam v rit, le zaderem se: 'Izvolite ven!'" so ga slišali reči.

Vseeno so bili domačini za devet odstotkov bolj prijazni kotlani, poroča hrvaški portal.

Komentarjev 12
  • balvan 10:51 22.avgust 2011.

    Vse lepo in prav, vsak ima svoje izkušnje z hrvati. Vedeti moramo da so največji negativci priseljenci iz celine in pa sezonski delavci, ki so primorani delati cele dneve za borno plačilo med tem ko mi poležujemo po "lepi naši". ...prikaži več Vedeti moramo da so pravi dalmatinski in istrijanski domačini še vedno izredno prijetni gostoljubni in prijazni ljudje,Da pa imajo te regije( dalmacija, istra) tudi, kakor vse druge EVROPSKE, probleme z nesocializiranimi priseljenci. Mi imamo takoimenovane razne čefurje, balkance itd. oni pa vukovarce, HDH-jevce, domoljube itd.

  • recesija 10:59 21.avgust 2011.

    Enako je v gostinskih lokalih. Zunaj je 35 stopinj, naročiš mrzlo pivo, natakar ti pa prinese toplo. Ko še enkrat ponoviš, da si naročil mrzlo, ti natakar zabrusi - nimamo hladnega piva.Enkrat na hrvaškem in nikoli več!

  • trimix 04:32 21.avgust 2011.

    Objektivno dejstvo je, da se Hrvatje ne znajo it turizma in da se vedno zivijo v miselnosti, da njihovo cudovito morje odtehta zanemarjenega, butastega, nacionalisticnega natakarja in zazgane,presoljene cevape....Objektivno dejstvo je, da se vedno lahko srecas po hrvaskem male ...prikaži veče konobe, z okusno in poceni hrano, ter prisrcno prijaznimi ljudmi.....In zal..objektivno dejstvo je tudi, da se znamo it slovenci turizem morda samo za 1,5% bolje od hrvatov..in da se zdalec nismo sposobni izkoristiti, ponuditi in dolgorocno prodajati to kar imamo od narave dano...