Svet
6008 ogledov

Ne, to niso države tretjega sveta, to je Nemčija. Neverjetna kriza!

ljudje Profimedia
Deutsche Welle objavil obširno reportažo težav, s katerimi se sooča Nemčija.

Manjka učiteljev, različnih tehnikov, zdravstvenih delavcev, primanjkuje zdravil, vlaki zamujajo, digitalizacija je počasna, ravno tako koraki v boju zoper klimatske spremembe. To niso vesti iz tretjega sveta, pač pa le niz težav zadnjih mesecev v Nemčiji, piše Deutsche Welle. 

1. Obvestilo Zvezne agencije za mreže bi moralo biti šokantno, a pravzaprav nikogar ni presenetilo. Ponudniki mobilne telefonije Telekom, Telefonika in Vodafon naj bi v letošnjem letu pokrili 95 slepih točk v Nemčiji; mest, kjer praktično ni mobilnega signala. Na začetku leta so obljubljali, da bodo pokrili 500 takih območjih. Vendar resnica je, da je še vedno na okrog dva do tri odstotka območja Nemčije ni možnosti sprejema signala v 4G/LTE ali v 5G formatu. 

2. V začetku decembra je most na avtocesti 45 na zahodu države obeležil neslavni rojsti dan; že leto dni je zaradi poškodb zaprt za promet. Morali bi ga porušiti in postaviti novega, vendar z deli še niso niti ačeli. Vozniki že leto dni vozijo po obvozu in izgubljajo ure med čakanjem. To je le eden od štiri tisoč mostov v Nemčiji, pri katerem je potrebna nujna sanacija. 

3. V istem času je na Twitterju eden izmed nemških novinarjev objavil, da so hitri vlaki na liniji Hamburg - Berlin tako polni, da o 20 ali 30 minut ne morejo s postaj. Vlak morajo najprj zapustiti zaposleni na železnicah, nato pa potniki, ki niso rezervirali sedeža. Odrasli naj bi se skrivali po WC-jih na vlaku, da jih ne bi poslali ven. DW objavlja, da v državi le 50 do 60 odstotkov vlakov vozi v skladu z voznim redom. 

4. Mesto Hohenstein-Ernstthal. 12. decembra so obupani starši pisali ministru kulture, da v srednjih šolah obupno primanjkuje profesorjev. V nekaterih razredih enostavno ne poučujejo biologije, glasbenega pouka, sociologije. V nemških šolah manjka 40 tisoč učiteljev in profesorjev. Hkrati je bila objavljena študija, da vsak peti učenec osnovne šole ne dosega niti minimuma predvidenega znanja iz nemščine in matematike. 

5. Rainberg, 13. december. Mestni vrtec je spet zaprt za dva dni, ker enostavno ni kadra. Eni izmed mam prekipi, svojega sina odpelje v mestno skupščino, kjer ga želi pustiti v varstvu. Pri tem pove, da dan prej ena izmed mam ni mogla na kemoterapijo, ker enostavno ni imela varstva. 

6. Istega dne neimenovana medicinska sestra govori za televizijo ZDF o tem, kako izgledajo njene smene. "Doživela sem, da ljudje na urgenci čakajo tudi po 40 ur. Nekdo umre, čeprav ne bi bilo potrebno." Samo na oddelkih intenzivne nege v Nemčiji primanjkuje 50 tisoč negovalcev. Skupno primankjuje na sto tisoče zdravstvenih delavcev. 

7. General-major Ruprecht von Butler piše besno pismo načelniku kopenske vojske, kar objavi Spiegel 17. decembra. Pove, da od 18 tankov tipa Puma niti eden ne funkcionira. Pred dvema desetletjema so naročili 350 takšnih tankov po ceni 7,6 milijona evrov za enega. Tkšni nakupi naj bi spremljali nemško vojsko že leta. Ne le pri oklepnikih, pač pa pri vsej opremi. 

8. Sobota, 17. december. Otrok ima vročino, bolečine v grlu. Na urgenci pravijo, da gre za streptokoke. Mama kliče lekarne, a niti ena nima penicilin. Na koncu zdravilo kupi od ddruge mame, ki ima zdravilo doma. Trenutno se 330 zdravil težko najde v Nemčiji. Zelo težko je najti navadne sirupe za otroke na osnovi ibuprofena in paracetamola. 

9. Gerd Landsberg iz Nemške zveze mest je 22. decembra komentiral zakon, po katerem morajo vse občine do konca leta omogočiti, da se zahteva za vozniško dovoljenje lahko vloži digitalno, vendar občine tega niso izpolnile. Glede na stopnjo digitalizacije javne uprave v državah Evropske unije in kandidatkah je Nemčija šele 21. od 35-tih. 

10. Zvezna agencija za mreže opozarja, da bi toplotne črpalke in električni avtomobili lahko preobremenili električno mrežo. Strah od ugašanj je toliko večji zaradi pomanjkanja energentov. Na črpalke, na katere nekateri gledajo kot na rešitev za gospodinjstva - je sicer potrebno čakati med tri in devet mesecev. Po eni strani ne prihajajo pravočasno, po drugi pa tudi enostavno primanjkuje elektrikarjev, ki bi jih znali vgraditi. Po nekaterih ocenah primanjkuje 17 tisoč tehnikov le za tovrstne potrebe. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar pantani
    pantani 07:33 27.december 2022.

    Kje je sedaj tistih milijon priseljencev,ki jih je Merklova uvozila?!!!

  • Toma 17:25 26.december 2022.

    Saj sem rekel, da so država tretjega sveta: komaj so preprečili državni udar, navlekli so si miljone delomržnih raketnih tehnikov, nočejo več delati avtov, ker baje primanjkuje čipov… Super, naj cela Dojčelandija propade kot npr. Blauklump!

  • lojs 16:49 26.december 2022.

    sicer pa g.golob je javno izjavil, da bo reševal nemško recesijo, ja prav nemško ... res, da je to izjavil v lutkovnem gledališču, ampak do sedaj še ni izjavil, da je bila to samo šala, tako, da ga resno jemlen, ...prikaži več ali je pa prevarant