Svet
377 ogledov

Nekdanji sodelavec o tem, kako ga je Kurz izrabil

Sebastian Kurz epa
Nekdanji tesen sodelavec bivšega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je tega močno obremenil v preiskavi korupcije, ki poteka proti njemu in več drugim osumljencem.

Nekdanji vodja kabineta na finančnem ministrstvu Thomas Schmid je zatrdil, da mu je nekdanji kancler Sebastian Kurz naročil, naj spravi v obtok prirejene javnomnenjske raziskave. Schmid, nekdaj tudi vodja avstrijskega državnega sklada ÖBAG, je pričal pred državnim tožilstvom, pristojnim za gospodarstvo in korupcijo, ki preiskuje sum vpletenosti tako Schmida, Kurza kot nekaterih drugih v afero z domnevnim kupovanjem pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem. Zaradi tega je Kurz pred letom dni tudi odstopil.

Glede na zapiske z zaslišanja, ki so jih je v torek objavili nekateri avstrijski mediji in naj bi od junija trajalo skupno 15 dni, je sedaj Schmid potrdil, da je finančno ministrstvo plačalo oglase v določenem časopisu, ki je v zameno objavil prirejene ankete. Tudi te naj bi delno skrivaj financiralo finančno ministrstvo.

Sebastian Kurz Sum korupcije Svet Kurz v Ljubljani, v njegovi dunajski pisarni pa policisti

Kurzovi zaupniki naj bi namreč glede na sume tožilstva med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ljudske stranke (ÖVP) kot druge javnomnenjske raziskave. Namen naj bi bil olajšati pot Kurzu na čelo ÖVP in v kanclerski urad.

"Pomembno mi je, da poudarim, da sem to orodje uporabil le zato, ker sem dobil navodilo od Kurza," je dejal Schmid glede na zapiske zaslišanja, ki jih je med drugim objavila javna televizija ORF.

sebastian kurz | Avtor: Profimedia Profimedia

Schmid, ki naj bi si prizadeval za položaj kronske priče, trdi, da je po odhodu iz holdinga ÖBAG začel predelovati stvari. "Delali smo stvari, ki niso bile v redu," je dejal in dodal, da se je počutil, kot da ga je Kurz izrabil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurzov odvetnik Werner Suppan je njegovim izjavam nasprotoval, češ da so obtožbe lažne in da bodo to dokazali.

Schmidove izjave so sicer vodile tudi v hišne preiskave, ki so jih glede na navedbe tožilstva v torek zaradi suma podkupovanja in zlorabe položaja izvedli na dveh podjetjih.

Kurza poleg te afere bremenijo še očitki lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, zaradi katere je leta 2019 razpadla takrat vladajoča koalicija ÖVP in svobodnjakov (FPÖ).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 19:32 19.oktober 2022.

    Vprašajo Kurza a bo dolga zima pa je rekel da bo kurz, kajti več ne podpirajo zblojenih sankcij in rusofobije. Avstrija se prebuja, Češka tudi, Madžarska se je že, Italija tudi, ...

  • Ender3 19:19 19.oktober 2022.

    Kurz je pa, Ištvanov prijatelj. Bergsteiger, ki je globoko padel naš pa, še vedno pleza na svododi.