Svet
34728 ogledov

Nemci se bojijo Balkancev. Katastrofalni podatki.

Nemčija Epa
Nemci se bojijo povratnikov s Kosova, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške. Število smrti danes preseglo 40 tisoč.

V Nemčiji je število smrtnih primerov zaradi covida-19 danes preseglo štirideset tisoč, je sporočil tamkajšnji inštitut Robert Koch. Od sobote so zabeležili skoraj 17 tisoč novih primerov, bojijo se prihodnjih tednov. 

Nemški Focus je tako med drugim objavil članek, da bodo povratniki z Balkana v Nemčijo prinesli dodatne okužbe; ta zaključek temelji na izjavi ministra za zdravje Jensa Spahna. 

Njegovi namigi se nanašajo na poletne izkušnje, ko so - kot je poudaril prejšnji teden - dodatne okužbe v državo vnašali turisti in izseljenci, ki so se vračali z Balkana. Meni, da lahko nekaj podobnega Nemčija pričakuje tudi zdaj. 

Obvezna samoizolacija

Die Welt je pri tem navedel številke, da je 225 tisoč ljudi prečkalo mejo na poti proti Srbiji, od tega 120 tisoč naj bi pot nadaljevalo proti Kosovu in Severni Makedoniji. Časnik sicer dodaja, da je v primerjavi z novim letom okrog 43 odstotkov manj potovanj, po drugi strani pa tudi, da je incidenca okužb v balkanskih državah okrog dvakrat višja kot v Nemčiji. 

Nemčija je sicer za tiste, ki se vračajo z omenjenega območja uvedla 10-dnevno izolacijo, od jutrišnjega dne dalje se uvaja tudi nova poitika testiranja. Na test je potrebno takoj po povratku v nemčijo, razen če potniki nimajo test, ki je bil opravljen najkasneje 48 ur pred prihodom v Nemčijo. 

To sicer ne izključuje samoizolacije, ki se lahko prekine peti dan z negativnim testom. 

Katastrofalne številke

V minulih 24 urah so sicer v državi zabeležili 465 smrti zaradi covida-19, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 40.343, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija | Avtor: Epa Epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj znova posvarila, da bodo naslednji tedni "najtežji" doslej, saj da bolnišnice in zdravstveno osebje delujejo na robu zmogljivosti. V tedenskem video sporočilu je Merklova dejala, da bo v omenjenem obdobju v celoti viden vpliv druženja med božično-novoletnimi prazniki.

Nemčija je v torek podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

Od začetka novembra so zaprti gostinski, kulturni in športni objekti, od sredine decembra pa smejo biti odprte le trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.

Tokio Covid-19 Svet Zelo zaskrbljujoče novice z Japonske

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • sunny35 09:28 11.januar 2021.

    https://siol.net/novice/slovenija/lastnik-smucisca-krvavec-v-bolnisnici-zaradi-covid-19-543119

  • izy 09:15 11.januar 2021.

    Ne zatiskajmo si oči, v Slo je že 1/3 južnjakov in število še narašča. Sem pridejo po državljanstvo in po vse brezplačne storitve(šola,zdravstvo,...) in pri tem dobijo še socialne pomoči. Ni čudno, da je vedno manj denarja, če pa podpiramo ...prikaži več ne-slovence. Še malo pa se bodo naši otroci v šolah učili "L" jezik. Žalostno toda, resnično.

  • cenili 00:39 11.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks