Svet
1500 ogledov

Nemci pridržali Puigdemonta!

Carles Puigdemont Epa
Nemška policija je na meji z Dansko ustavila nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Vest o prijetju je sporočil njegov odvetnik, policija v nemškem Kielu pa je to potrdila.

Carles Puigdemont že več mesecev živi v tujini, potem ko je vlada v Madridu s politično in policijsko akcijo oktobra lani ustavila proces osamosvajanja Katalonije, številne dotedanje voditelje odcepitvenega gibanja pa priprla pod pretvezo protidržavnega udejstvovanja. 

Puigdemont je bil ves ta čas v Belgiji, tudi po novih deželnih parlamentarnih volitvah v Kataloniji, na katerih so znova zmagala proodcepitvene sile, pa si ni upal vrniti domov, saj ga španska vlada še vedno išče s tiralico. Tako je propadel tudi poskus, da bi znova zasedel mesto deželnega premierja. Nedavno je uradni Madrid spet onovil priporni nalog zanj.

Prek vikenda je Puigdemont predaval na univerzi v Helsinkih, nato pa še preden bi posredovala policija, zapustil državo. A očitno se je pri povratku čez šengensko mejo proti Belgiji zalomilo pri prečenju meje med Dansko in Nemčijo, poroča STA.

Carles Puigdemont Svet Katalonskemu premierju se ne piše nič dobrega

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:34 26.marec 2018.

    Če ima jajca, naj se s posledicami svojih odločitev spopade v Franciji. Kdo bi danes vedel za Nelsona Mandelo, če bi ob prvi priliki pobegnil iz Južne Afrike?

  • izRODEk 20:28 25.marec 2018.

    Saj je vse jasno: EU vodijo novodobni nacifašisti. Smrt nacifašizmu - svobodo ljudstvu! #UPOR

  • Avatar Leon
    Leon 20:08 25.marec 2018.

    Deutschland über alles..............zgodovina iz časa generala Franka se ponavlja . Z ognjem in mečem ........................