Svet
1896 ogledov

Nekaterim državljanom 200 evrov

denarnica denar Profimedia
Vrednostni bon v višini 200 evrov bo lahko porabljen na kulturnem področju.

V petek je nemška zvezna vlada sporočila, da bodo vsi mladi v Nemčiji, ki bodo v letu 2023 dopolnili 18 let, prejeli darilni bon v vrednosti 200 evrov. Po podatkih zveznega statističnega urada je to približno 750.000 ljudi.

Denar bo namenjen spodbujanju mladih h kulturnemu udejstvovanju. ''Želimo utreti pot kulturi. Mlade želimo vzpodbuditi k zanimanju za raznolikost kulture v naši državi,'' je poudarila ministrica za kulturo Claudia Roth.

Po besedah ​​ministrice bodo sredstva namenjena za kulturne namene, na primer za nakup knjig, obiske muzejev in razstav, kinematografske predstave, koncerte in gledališke predstave. Zvezna vlada po odločitvi proračunskega odbora nemškega parlamenta za pilotni projekt zagotavlja 100 milijonov evrov. Tako imenovana ''kulturna vstopnica" bo podprla tudi ustvarjalce in celotno kulturno industrijo, ki še naprej trpi za posledicami korona virusa in se spopada z upadom občinstva.

Bon se bo lahko uporabil v dveh letih, zapisan pa bo na digitalni platformi v aplikaciji in na spletni strani, kjer se bo upravičenec moral prijaviti. Predvidoma se bodo lahko na platformo prijavile tudi lokalne kulturne ustanove.

"Kulturna vstopnica" naj bi bila razdeljena v drugi četrtini leta 2023. Če bo projekt uspešen, bi ga lahko po napovedih nemške vlade v drugem koraku zagotovili tudi mladimi med 15 in 17 leti. Podobne pobude so uvedli sicer uvedli že v Italiji, Franciji in Španiji. V slednji so na začetku tega leta v okviru projekta ''Youth Cultural Bonus,'' vsem 18-letnikom podelili 400 evrov za kulturne namene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Plavi-mil 10:28 15.november 2022.

    NE POZABITE !!!!! ta ptičja vlada je upokojence v leto 2022 ogoljufala za IZREDNO uskladitev pokojnin v višini 4,5% in za uskladitev 1% tistim upokojencem, kateri so se upokojili leta 2010, vi pa še kar pojte in plešite, oni vas ...prikaži več pa veselo goljufajo in kradejo.

  • Maxman 09:44 15.november 2022.

    Ponovno pogajanja: Fides vladi predlagal, da zdravnikom plače dvigne za 32 odstotkov, to je osem plačnih razredov ...čas je ,da se ljudstvo upre kasti pol bogov v belih haljah .