Svet
186 ogledov

Nemčija bo še naprej vlagala v jedrsko energijo

jedrska elektrarna Neckarwestheim Profimedia
Nemčija je podaljšala obratovanje treh jedrskih elektrarn. S tem želi omiliti vplive energetske krize.

Nemški kancler Olaf Scholz je v torek odločil, da bodo preostale tri jedrske elektrarne v državi lahko obratovale do 15. aprila 2023, je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik vlade. S tem je prekinil večdnevni politični zastoj pri reševanju energetske krize, ki je povzročil razkol med njegovimi koalicijskimi partnerji.

V pismu, ki ga je objavil vladni urad za stike z mediji v Berlinu, je Scholz ministrom naročil, naj predložijo zakonodajne predloge, s katerimi bodo jedrske elektrarne Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland lahko obratovale tudi po koncu leta, najpozneje pa do 15. aprila 2023. Prav tako je zapisal, da je zdaj potreben tudi ambiciozen zakon o povečanju energetske učinkovitosti.

Liberalci (FDP) so odločitev kanclerja že pozdravili, Zeleni pa so se na njo odzvali zadržano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev Scholza prihaja po večdnevnih pogajanjih koalicijskih partnerjev o tem, ali in kako dolgo naj bi tri jedrske elektrarne še obratovale. Nemčija je v preteklih mesecih namreč morala prestrukturirati svojo mešanico energetskih virov zaradi zmanjšanja dobave ruskega plina. Ključna obravnavana rešitev pa je bila začasna uporaba jedrskih elektrarn, ki naj bi jih v skladu z dolgoletnim vladnim načrtom postopoma ukinili.

Vodja stranke FDP, finančni minister Christian Lindner, je sicer želel, da bi tri jedrske elektrarne obratovale do leta 2024, po potrebi pa bi ponovno zagnali tudi že zaprte jedrske elektrarne.

Minister za gospodarstvo Robert Habeck iz stranke Zelenih pa je že pred odločitvijo kanclerja govoril, da bosta do 15. aprila v rezervi le še dve jedrski elektrarni na jugu Nemčije in dodal, da ju bodo za proizvodnjo električne energije uporabljali le po potrebi. Tretja preostala jedrska elektrarna, Emsland, pa naj bi bila glede na njegove navedbe dokončno zaprta 1. januarja 2023.

Komentarjev 3
  • Željko 17:13 18.oktober 2022.

    Boga Nemčija Hitler se obrača v grobu ker ste uspeli iz nje narediti.

  • Kmodri 12:38 18.oktober 2022.

    Jih je le srečala pamet!