Svet
9236 ogledov

Nemčija. Obupano iskanje delavcev.

potovanje letališče kovček Shutterstock
Nekateri nemški delodajalci so pri iskanju delovne sile tako obupani, da se zatekajo k ukrepom, ki jih nekateri lahko le sanjajo.

Delavcem nemški delodajalci - v želji, da jih pritegnejo k sodelovanju - nudijo več dni dopusta, krajši delovnik, fleksibilni delovni čas in podobno.

V lanskem letu je železnica v državni lasti Deutsche Bahn, eden največjih delodajalcev v državi, delavcem ponudil izbiro med šestimi dodatnimi dnevi dopusta, 2,6-odstotnim povišanjem plače ali eno uro manj dela v tednu. 58 odstotkov se jih je odločilo na že obstoječih 28 ali 30 dni dopusta vzeti dodatne dneve, 40 odstotkov jih je izbralo zvišanje plače, 2 odstotka delavcev je delovnik v tednu zmanjšalo za eno uro.

"V Nemčiji se soočamo z velikim izzivom, kako pritegniti delavca in ga tudi zadržati," je za agencijo Reuters povedala kadrovnica pri Deutsche Bahnu Sigrid Heudorf. Za več dopusta so se pretežno odločale ženske zaposlene, ki sicer predstavljajo le 23 odstotkov vseh zaposlenih v družbi.

Ljudje v mestu Delovna sila Svet Nemčija nujno potrebuje na tisoče teh delavcev

Deutsche Bahn išče 19 tisoč novih delavcev, s katerimi bo nadomestil val predstavnikov tako imenovane baby boom generacije, ki se v tem času upokojuje. V preteklih petih letih so na novo zaposlili 60 tisoč ljudi. Trenutno je 44 odstotkov njihovih delavcev starejših od 50 let, 28 odstotkov jih je starejših od 55 let.

Izrazita gospodarska rast skupaj s pomanjkanjem delovne sile je v nemških družbah povzročila večjo zaskrbljenost kot pri drugih vodilnih svetovnih gospodarstvih. Več kot polovica nemških delodajalcev ima težave z zaposlovanjem delavcev; največja težava je najti sposobne trgovce, inženirje in ostalo tehnično osebje.

Frankfurtsko letališče Prosta mesta Slovenija V Nemčiji iščejo tuje delavce, plača od 2000 evrov naprej Učilnica Sodišče Svet Javni uslužbenci nimajo pravice do stavke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11