Svet
1017 ogledov

Vojna v Ukrajini in Gazi jim prinaša ogromen dobiček

Boris Pistorius Epa Nemški obrambni minister Boris Pistorius (desno) na obisku pri ukrajinskih vojakih.
Povečanje izvoza orožja je posledica preobrata v nemški politiki po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani.

Nemška vlada je letos postavila nov rekord na področju izvoza orožja in vojaške opreme, saj je odobrila prodajo v vrednosti najmanj 11,71 milijarde evrov. 

Prejšnji rekord je znašal 9,35 milijarde evrov, Nemčija pa ga je dosegla leta 2021. V primerjavi z lani se je prodaja nemškega orožja in vojaške opreme letos povečala za 40 odstotkov, je v odgovoru na poslansko vprašanje še zapisalo ministrstvo.

Podatki ministrstva se nanašajo na obdobje od 1. januarja do 12. decembra, ko je Nemčija odobrila izvoz za 6,15 milijarde evrov orožja in 5,57 milijarde evrov vojaške opreme. Od tega je Nemčija skoraj 90 odstotkov izvozila v članice EU in zveze Nato, Ukrajino ter države, ki jim orožje prodaja pod podobnimi pogoji kot članicam Nata, kot so Japonska, Avstralija in Južna Koreja.

Več kot tretjino izvoza nemškega orožja in vojaške opreme letos predstavlja pomoč Ukrajini v skupni vrednosti 4,15 milijarde evrov. Med drugim je Nemčija po začetnem oklevanju letos odobrila dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini. Lani je Nemčija odobrila izvoz orožja in opreme za Ukrajino v vrednosti 2,24 milijarde evrov, vključno s sistemi zračne obrambe in težkim topništvom.

Donosni posli s "tretjimi državami"

Leopard 2 A6 | Avtor: Epa Epa

Za t.i. tretje države, kot so Izrael, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, je nemška vlada letos odobrila prodajo za 1,18 milijarde evrov orožja in vojaške opreme.

Izrael je letos iz Nemčije prejel za 323,2 milijona evrov orožja, kar je približno desetkrat več kot v celotnem lanskem letu, ko je bil izvoz nemškega orožja in opreme vreden 32 milijonov evrov. Večino izvoza Izraelu so glede na podatke ministrstva odobrili po terorističnem napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra. Glavni izvozni artikel so bile komponente za sisteme zračne obrambe in komunikacijska oprema.

Levosredinska vladajoča koalicija, ki je sprva nameravala omejiti izvoz orožja, je kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino odobrila dobavo orožja Ukrajini. Nova politika je pomenila tudi, da je Nemčija opustila samoiniciativno prepoved dobave orožja za spopade, ki so v teku.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Kmodri_ 21:38 27.december 2023.

    Ko se Nemci oborožujejo veš, da je vojna pred vrati!

  • bobubob 18:08 27.december 2023.

    Zmogli bomo, je rekla Merkel. In sedaj nam to lastno domislico zaračunavajo - mi pa veselo plačujemo. Plačujemo tudi druge njihove 'izlete' v sodobno blaznost. Levi ali desni, vsi neresni.

  • Ender3 16:34 27.december 2023.

    In kaj, ko bo ukrajinska vojna končana Nemška ekonomija pa, bo še vedno brez poceni ruskih energentov prisiljena v stagnacijo in recesijo..? V tej krizi se je jasno pokazalo na kakšnih temeljih stoji njihovo gospodarstvo..