Avto > Na Štrom
9378 ogledov

Svet se posmehuje prvemu ruskemu električnemu avtomobilu

Moskovska politehnična univerza je predstavila električni avto amber Moskovska politehnična univerza
Rusija je predstavila svoj prvi električni avtomobil. Za zdaj je še v testni fazi. S proizvodne linije naj bi zapeljal leta 2025.

Po umiku zahodnih podjetij je Moskovska politehnična univerza predstavila prvi testni model električnega avtomobila, ki ga je v celoti razvila sama.

Skoraj dve leti po napadu na Ukrajino se je rusko gospodarstvo popolnoma preusmerilo na vojno proizvodnjo. Kljub temu so raziskovalci na Moskovski politehnični univerzi zdaj predstavili prvi testni projekt električnega avtomobila, ki je bil v celoti razvit v državi. Vozilo se imenuje Amber in bo osnova za električno vozilo, ki se bo množično izdelovalo od leta 2025 dalje.

Amber naj bi izdelovali v tovarni Avtotor v Kaliningradu, kjer so do ruskega napada na Ukrajino med drugim izdelovali modele BMW. Kot je znano vozilo ne vključuje nobenih komponent proizvajalcev vozil iz Evrope ali ZDA. Namesto tega naj bi predvsem kitajski proizvajalci zapolnili vrzel, ki so jo od začetka vojne pustili evropski dobavitelji. Po poročanju ruskih medijev je veliko sestavnih delov amberja dobavljenih prav s Kitajske.

Posmeh na družbenih omrežjih

Oblika že od predstavitve testnega modela sproža veliko posmeha na družabnih omrežjih. Nenavadna karoserija in majhna kolesa pa imajo svojo razlago in je posledica praktičnih razlogov, pravijo ruski inženirji. Po močnih kritikah videza vozila so se ruski razvijalci počutili prisiljeni pojasniti obliko: prikazani model naj nikakor ne bi bil predviden za serijsko proizvodnjo, temveč služi kot testno vozilo za nadaljnji razvoj v sektorju električnih vozil. Model ponuja veliko prostora za namestitev potnikov in tovora in ga je enostavno prilagoditi, ali spremeniti za testne vožnje. Ali je to res, ni mogoče preveriti.

Vsekakor amber nima veliko možnosti za tržni uspeh v Rusiji. Bolj realno je, da bodo rusko industrijo osebnih avtomobilov prevzeli kitajski proizvajalci, ki uvažajo na Kitajskem razvita, poceni proizvedena vozila za ruske kupce. Vendar pa je amber zaradi svojega nenavadnega videza pristal na naslovnicah po vsem svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • tiamat 13:42 27.december 2023.

    To je testni avto, ne pa končni izdelek, imbecili zabiti žurnalovski.

  • Anja1956 12:09 27.december 2023.

    Tudi evropejci vgrajujejo veliko poceni Kitajskih delov v avtomobile, le da jih vi potem plačate kot zlato ! Kitajci naredijo 70 kq baterijo za avto za 2.500 evrov, vi pa jo plačate v Bmw ju po 20.000 evrov ?

  • Burja 10:51 27.december 2023.

    Tako je, ko ti vsa znanost zbeži na zahod in v državi ostane samo vojska in politika.