Svet
24925 ogledov

Nemčija. Poglejte to neverjetno spremembo cen

stanovanja Profimedia
Cene nepremičnin v Nemčiji padajo.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Nemčiji so se v drugem četrtletju močno znižale, so pokazali današnji podatki statističnega urada. Stanje odraža vpliv visokih obrestnih mer na povpraševanje. Cene so se v obdobju od aprila do junija znižale za 9,9 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je največ, odkar je Destatis leta 2000 začel zbirati podatke.

Na četrtletni ravni so se cene znižale za 1,5 odstotka. V mestih, kot so Berlin, Hamburg in München, so bila stanovanja cenejša za 9,8 odstotka kot v drugem četrtletju lani, družinske hiše pa za 12,6 odstotka. Manjši padec cen so zabeležili na redkeje poseljenih, podeželskih območjih, tako so se tam stanovanja pocenila za 7,0 odstotka, družinske hiše pa za 8,1 odstotka.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Nemčiji že od konca lanskega leta padajo, kažejo podatki Destatisa, ki razkrivajo poglabljanje padca, in sicer za 3,6 odstotka v četrtem četrtletju lani in za 6,8 odstotka v prvih treh mesecih letos.

Padec cen odraža oslabitev povpraševanja pod pritiskom visokih obrestnih mer, zaradi česar je vodilni nemški nepremičninski razvijalec Vonovia odložil načrte za gradnjo 60.000 stanovanj.

V družbi glede tega izpostavljajo tudi visoke stroške gradnje, ki so po besedah ​​tiskovne predstavnice narasli z okoli tri tisoč evrov na kvadratni meter na okoli pet tisoč evrov na kvadratni meter.

Trbovlje Kešetovo Sallaumines Pod streho 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje za manj kot 20 tisočakov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 12:46 24.september 2023.

    Saj nimajo denarja tudi sedaj, ko se je znižalo. Nemčija ima okoli 300% inflacijo, njihov ameriški paradni konj scholz pa v Ukrajino že pošilja redno nemško vojsko. Kdor se igra z ognjem od ognja nastrada.

  • lojs 19:43 22.september 2023.

    zakaj bi pri nas znižali cene nepremičnin, ko smo pa najbolj bogata država, takoj za dubajem ... dol imajo še obilo nafte ki jo prodajajo , pri nas, kjer pa ni nič, pa cvetijo mafijski posli ... če pa kdo ...prikaži večdo misli kaj drugače, naj mi pa razloži kako postati bogat slovenec ... samo ne bitkoine prosim

  • sandi76 19:25 22.september 2023.

    Res je , da ima Nemčija drugačne tržne razmere, kot veljajo pri nas. Tudi na področju gradenj stanovanj. Prav zanima me, če se bo ta trend pojavil tudi pri nas. Trenutno stanje tega ne kaže, vse nepremičnine, ki sedaj prihajajo ...prikaži več v prodajo, odražajo cene nepremičnin, ki še vedno letijo v nebo.