Svet
4865 ogledov

Nemški kancler trdo prijel Vučića

Hrvaška pomorska policija Grgo Jelavić / Pixsell
Nemški kancler Olaf Scholz je na današnjem obisku v Beogradu izrazil pričakovanje, da se bodo sankcijam Zahoda pridružile vse države, ki so kandidatke za članstvo v EU, tudi Srbija.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je Scholzu predstavil "vse neizpolnjene zaveze Prištine iz bruseljskega sporazuma," poročajo srbski mediji.

"Pomembno je delati na tem, da se sankcijam pridruži čim večje število držav, ker je to poleg dobave orožja instrument, ki najbolj pomaga Ukrajini, da si sama izbira prihodnost ter brani svojo neodvisnost in ozemeljsko celovitost," je Scholz dejal po srečanju z Vučićem.

Poudaril je, da je "samo po sebi razumljivo, da Nemčija podpira Srbijo v procesu pristopanja k Evropski uniji". Ob tem je dejal, da bo znova vzpostavil berlinski proces, v okviru katerega s številnimi partnerji poskušajo pospešiti proces pristopanja držav Zahodnega Balkana k EU.

Vučić je dejal, da je Scholz na "odločen in oster način zahteval od Srbije, da se priključi sankcijam proti Rusiji," on pa da je Scholza obvestil o "položaju in specifičnih okoliščinah glede Kosova, tradicionalnih odnosih Srbije z Rusijo, pa tudi o energetiki in prihajajoči zimi".

"Povedal sem mu, kaj vse iz bruseljskega sporazuma ni bilo izpolnjeno, a sem razumel sporočilo nemškega kanclerja, ki je dejal, da je pomembno napraviti nekaj majhnih korakov, da bi nekega dne prišli do večjega uspeha v iskanju rešitev. V skladu s tem bomo dali vse od sebe, da dosežemo napredek v odnosih s Prištino," je poudaril Vučić.

Scholz je danes popoldne v Beogradu nadaljeval turnejo po Zahodnem Balkanu, ki jo je začel zjutraj na Kosovu. Tam je poudaril, da se mora kosovsko-srbski dialog končati z medsebojnim priznanjem pred pridružitvijo EU, saj v uniji ni prostora za države, ki se medsebojno ne priznavajo. Vučić je ob tem sicer dejal, da za kaj takega sliši prvič.

Nemški kancler bo v soboto obiskal še Bolgarijo in Severno Makedonijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckysss 05:06 11.junij 2022.

    Ne vem, če imajo Nemci pravi pristop.... Mislim, najprej bombe, potem pa soljenje pameti...In to se jim dokaj pogosto dogaja..