Svet
122 ogledov

Na Mount Everestu zaradi potresa umrl direktor Googla

Potres v Nepalu
1/18
EPA
Nepalski premier Sushil Koirala je izdal mednaroden poziv k pomoči po sobotnem uničujočem in smrtonosnem potresu. Število mrtvih v Nepalu je preseglo 2.300.

Poleg tega je premier Sushil Koirala Nepalce pozval, naj pomagajo žrtvam, kakorkoli lahko. Mednarodni humanitarni napori se medtem že krepijo. Številne države in humanitarne organizacije so ponudile pomoč za spopad s katastrofo. Na čelu humanitarnih naporov je Indija, ki je ponudila pomoč tudi v obliki helikopterjev, ki bi jih uporabili v odročnih regijah.

Svoje ekipe na prizadeta območja pošiljajo tudi številne mednarodne humanitarne organizacije, kot so Rdeči križ, Oxfam in Zdravniki brez meja.

Nepalska policija je medtem sporočila, da število smrtnih žrtev še kar narašča. V Nepalu je tako zaradi potresa in posledic življenje izgubilo že 2152 ljudi, ranjenih pa jih je bilo še 4629. Žrtve so zabeležili tudi v sosednjih državah. Indija poroča o 57 smrtnih žrtvah, v kitajski tibetanski regiji pa naj bi jih umrlo 17.

Medtem so nepalske oblasti zaprle edino mednarodno letališče v državi, ker bi lahko številni popotresni sunki poškodovali pristajalno stezo in drugo letališko infrastrukturo. Ponovno odprtje načrtujejo še v nedeljo.

Noč preživeli na prostem

V nepalski prestolnici Katmandu je večina preživelih ob rahlem dežju noč preživela na prostem. Tudi nepalski predsednik Ram Baran Yadaf je po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika noč preživel v šotoru. Nepalsko glavno mesto je po potresu ostalo skorajda v celoti brez električne energije.

Nekatere vasi v celoti uničene

Kakšne so razmere v bolj oddaljenih mestih in vaseh, še ni znano. Vas Barmak, kjer je bilo žarišče potresa, naj bi bila v celoti uničena. V državi so za prizadeta območja razglasili izredne razmere. Številne bolnišnice na prizadetih območjih so prepolne. Za teden dni so vrata zaprla tudi šole in fakultete.

Dan Fredinburg | Avtor: Instagram Instagram
Na območju še vedno beležijo popotresne sunke. Zadnjega so zabeležili ob 5. uri zjutraj in naj bi bil eden izmed najmočnejših popotresnih sunkov.

Žrtve tudi med alpinisti

Potres je sprožil tudi snežni plaz na Mount Everestu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 18 ljudi. V času nesreče je sicer bilo na gori po uradnih podatkih tisoč alpinistov in šerp. Na 8.848 metrov visoki gori je sedaj glavna sezona.

Na gori so že pristali helikopterji, ki bodo pomagali pri reševanju preživelih v plazu, poroča AFP.

Po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina naj bi bil med umrli alpinisti tudi eden od direktorjev Googla Dan Fredinburg, ki se je na najvišjo goro sveta vzpenjal skupaj še s tremi sodelavci. Ti v plazu niso bili poškodovani.  

"Vse ki ste imeli radi našega Dana z obžalovanjem obveščam, da je zgodaj zjutraj na Everestu utrpel hude poškodbe glave, ki so bile usodne," je danes sporočila Danova mlajša sestra Megan. "Cenimo vso ljubezen, ki ste nam jo do zdaj poslali in vemo, da bo živel še naprej v vseh nas. Z vso ljubeznijo se zahvaljujemo vsem, ki so delili to življenje z našim najljubšim moškim z močno voljo. On nam je in nam še vedno pomeni vse. Hvala," je dodala prek Instagrama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.