Svet
45 ogledov

Nepredstavljiva raven groze

Pogreb v Siriji Reuters
Vojna v Siriji je dosegla nepredstavljivo raven groze, je izjavil posebni odposlanec ZN in Arabske lige Lakhdar Brahimi. Na donatorski konferenci zbrali 30.000 evrov.

Brahimi je razdeljenemu Varnostnemu svetu ZN sporočil, da se mora odzvati zdaj, če želi ustaviti pokole, kakršen se je zgodil v Alepu, kjer so v torek našli trupla skoraj 80 mlajših moških, ustreljenih v glavo in odvrženih v reko.

Razpada vsem na očeh

Kot je pred veleposlaniki 15 držav članic VS ZN dejal Brahimi, Sirija razpada pred očmi vseh. "Samo mednarodna skupnost lahko pomaga, najprej in predvsem pa Varnostni svet," je poudaril.

V 22 mesecih konflikta v Siriji je bilo po podatkih ZN ubitih že več kot 60.000 ljudi. Združeni narodi bodo danes na donatorski konferenci v Kuvajtu poskušali zbrati 1,5 milijarde dolarjev za humanitarno pomoč za Sirce.

Sosede niso imune na nasilje

Brahimi je tudi opozoril, da bi se lahko konflikt iz Sirije razširil na sosednje države. "Sirija postaja igrišče za rivalske sile. Nobena od sosednjih držav ni imuna na posledice konflikta," je še poudaril.

Varnostni svet ZN je že več kot eno leto paraliziran glede sirskega vprašanja. Rusija in Kitajska sta vložili veto na tri resolucije zahodnih držav, s katerimi bi zgolj uvedli sankcije proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

Donirala bo tudi Slovenija

Mednarodni donatorji, ki so se danes v Kuvajtu zbrali na donatorski konferenci za pomoč Sircem, so po besedah generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona obljubili več kot 1,5 milijarde dolarjev pomoči, kolikor so si sicer zastavili za cilj. Konference se je udeležila tudi Slovenija, ki je najavila prispevek v višini 30.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.