Svet
7695 ogledov

Nepremičninski davek na Hrvaškem lahko najbolj useka vikendaše

Umor študenta v Zagrebu
1/2
Igor Kralj/PIXSELL
Za vikende bo nepremičninski davek tudi 40 odstotkov višji od tega, kar lastniki plačujejo zdaj. Občine ga lahko še zvišajo.

Na Hrvaškem bodo uvedli nepremičninski davek, občine že zbirajo podatke o nepremičninah.

Višina davka na stanovanja in hiše, v katerih so ljudje stalno prijavljeni, bo podobna zdajšnjemu tako imenovanemu komunalnemu nadomestilu. Za vse druge nepremičnine, ki sodijo v kategorijo začasno stanovanje, kot so na primer vikendi, pa bo lahko davek tudi 40 odstotkov višji, odvisno od namena uporabe, leta izgradnje in stanja nepremičnine, poroča Jutarnji list.

Za nepremičnine, starejše od leta 1987 bo davek enak kot je zdaj nadomestilo. Za sto kvadratov velik vikend, starejši od leta 1987, bo davek znašal 2100 kun (280 evrov), kolikor zdaj znaša nadomestilo. Če ima bazen, savno ali telovadnico, bi bil davek lahko 2520 kun (335 evrov), če pa je bil vikend s temi pritiklinami zgrajen po letu 2006, bo davek znašal več kot 400 evrov, kar je 44 odstotkov več kot lastnik plačuje zdaj.

Občine lahko spremenijo koeficiente za izračun davka na vikende. V informativnih izračunih je upoštevan koeficient 2,5, občine pa ga lahko določijo od ena do šest.

Za bivalna stanovanja in hiše, starejša od leta 2005, bo davek 176 evrov, kar je 16 evrov več kot zdaj, za mlajše od leta 2006 pa bo 192 evrov, kar je za petino več kot lastniki plačujejo zdaj.

Davek se uvede leta 2018, leta 2020 pa naj bi uvedli davek na podlagi ocenjene vrednosti, kot je bil načrt pri nas. Tudi na Hrvaškem imajo sicer precejšnje težave z evidencami, ponekod so občane prosili, da izpolnijo obrazce.

Če občani ne bodo dostavili podatkov, za katere jih bodo zaprosili, je predvideno, da jim zaračunajo najvišje koeficiente za stanje in starost nepremičnine, torej kot da je nepremičnina nova in v odličnem stanju.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar Bine Prelesnik
    baraba 11:25 08.avgust 2017.

    In kaj to mene briga , kako bodo kockasti plačevali davek. Madona brez hrčkov pa ne gre. Še tako blesavo novico vtaknete v vaš portal. DOST MI JE TEGA............... ...prikaži več DOST MI JE TEGA...............

  • Alen Jazbec 09:08 08.avgust 2017.

    Boli me za golazen kockasto

  • jakec1575 09:00 08.avgust 2017.

    Komunalno nadomestilo. Moje vprasanje je, ce placas komunalno nadomestilo, zakaj potem placujes se fiksne stroske pri vsej komunalni opremljenosti. Potem za infrastrukturo placujes 2x. enkrat direktno obcini in drugic izvajalcu. pri nas so vsaj tako zviti, da so nadomestilo poimenovali ...prikaži več drugace. Zakaj moram placevati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljisca, ce sem to kupil z lastnino? etazno ali katero drugo? Razumem, da mi obdavcijo vikend, ki je po definiciji luksuz oz. ce obdavcijo vse ne s