Svet
42955 ogledov

Neslavni rekordi na plažah

Hrvaško morje
Skrbi naraščajo.

Na italijanski otok Lampedusa je od sobote prispelo 46 čolnov s skupno 1000 migranti, kar predstavlja nov dnevni rekord. Nevladna organizacija SOS Mediterranean je medtem v Sredozemlju rešila 466 oseb. Visoko število migrantov medtem prihaja tudi čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo, letos so jih našteli že preko 25.000.

Otok Lampedusa, ki leži med Sicilijo in Tunizijo, se ponovno sooča z močnimi migracijami. Samo od sobote je na otok prispelo 46 čolnov z rekordnimi tisoč ljudmi na krovu, so sporočile oblasti. Migranti, večinoma iz Tunizije, so že nastanjeni na otoku, ki ima sicer dovolj prostora za največ 250 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi na otok Pantelleria, ki prav tako leži med Sicilijo in Tunizijo, je prispelo okoli 340 migrantov. Nevladna organizacija SOS Mediterranean pa je na Twitterju zapisala, da je v Sredozemlju v zadnjih urah iz prenapolnjenih lesenih in napihljivih čolnov rešila številne migrante. Na krovu njihovega plovila Ocean Viking je zdaj že 466 rešenih ljudi. "Vsi so bili čustveno in fizično izčrpani," so še dodali.

Španska reševalna ladja, imenovana Open Arms Uno, je medtem v soboto v sicilijansko pristanišče Messina pripeljala 99 migrantov, ki so jih v zadnjih dneh rešili v bližini obale. Tudi v južnoitalijanski deželi Apulija je v soboto na krovu jadrnice prispelo 92 migrantov. Od petka pa se je v deželi Kalabrija izkrcalo preko 200 migrantov.

Medtem pa je po podatkih britanskih oblasti v letošnjem letu preko Rokavskega preliva v Veliko Britanijo prispelo že 25.146 migrantov. Samo v soboto so zabeležili približno 915 prihodov v 19 majhnih čolnih, je sporočilo obrambno ministrstvo.

V avgustu je bilo do zdaj zabeleženih 8747 prečkanj, od tega 3733 v zadnjem tednu. Najvišje dnevno število prečkanj Rokavskega preliva so sicer zabeležili 22. avgusta, ko je v 27 čolnih mejo prečkalo kar 1295 ljudi.

Da bi omejile prihode migrantov, so britanske oblasti poostrile zakone, s katerimi naj bi zajezili tolpe, ki tihotapijo ljudi. Prav tako je Velika Britanija napovedala preselitve migrantov v Ruando in to odločitev zagovarjala kot potrebno, saj da so stroški, povezani z obravnavo prošenj za azil in nastanitvijo migrantov, previsoki.

Nesreča Avstrija Tragično Svet Skušal se je izogniti policiji, povzročil nesrečo s tremi žrtvami

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Friderik1950 19:25 28.avgust 2022.

    V osnovi je nekaj narobe. Očitno gre za verigo povezanih nevladnikov, ki migrante kar naprej 'rešujejo' kar je očitno donosen pose, nihče pa sijih ne upa čakati na mednarodni morski meji in jih takoj poslati nazaj, saj jih na malem ...prikaži večm morju s satelitsko sliko vidijo že ob izplutju. Bilo pa bi treba prisluškovati rešilnim nevladnikom in jih nekaj pač poslati s pretvezo, da so se zaleteli v staro mino na dno, brez prič. Če mi date šilt kapo in staro fregato lahko poskusim. O denarju kasneje

  • Avatar luckyss
    luckyss 18:09 28.avgust 2022.

    To je sramota kar se dogaja. Silite ljudi, da se podajajo na tvegano pot čez morje...Vse, ki so na tak način prispeli v Evropo je treba brez izjem vrniti v izvorne države.. Ko bi se to izvedelo, v dveh mesecih ...prikaži več ne bi nihče več poskušal te loterije...Ampak banda rabi sužnje za plastenjake in polja..