Svet
26 ogledov

Neurje na Hrvaškem terjalo smrtno žrtev

burja gasilec
1/6
Prtscr Youtube
Nedaleč od Varaždina je umrl moški, na katerega se je zrušilo drevo. Orkanski veter povzroča težave na severni obali in zahodnem celinskem delu Hrvaške.

Močno neurje, ki je ponoči zajelo Hrvaško, je zahtevalo prvo smrtno žrtev. Umrl je 46-letnik, na katerega se je na kmetiji nedaleč od Varaždina po močnem sunku vetra zrušilo drevo. Moški je umrl zaradi posledic poškodb na kraju nesreče, poroča Jutarnji list.

Zaradi močne burje se je na enem izmed gradbišč na Reki porušil gradbeni oder. S približno osmih metrov višine sta z odra padla delavca, ki nista bila privezana, poroča spletni Novi list. Eden izmed delavcev naj bi bil v kritičnem stanju, po poročanju nekaterih medijev pa celo oba.

Zdravniško pomoč naj bi zaradi poškodb med neurjem danes poiskalo približno 20 ljudi z reškega območja, med njimi so tudi trije otroci, na katere je padla veja pri šoli v Opatiji, poročata hrvaška portala index.hr in tportal.hr.

Na krškem mostu burja s hitrostjo 226 kilometrov na uro

Burja na severnem Jadranu, posebej na nekaterih delih pod Velebitom, ima značilnosti orkanskega vetra, saj sunki vse pogosteje presegajo 200 kilometrov na uro, poroča vremenarski spletni portal crometeo.hr. Močan veter spremlja dež, medtem ko je vrhove hrvaških gora pobelil sneg.

Zaradi slabega vremena so v primorsko-goranski župniji odpovedali popoldanski pouk v šolah, zaprt je tudi reški univerzitetni kampus. Prebivalcem so svetovali, naj ne zapuščajo zaprtih prostorov, če ni nujno potrebno.

Veter odkrival strehe in ruval drevesa

Na Reki je burja odkrivala strehe, ruvala drevesa, prekinjala električno napeljavo in premikala zabojnike za smeti, poroča Novi list na svoji spletni strani. Podobno je tudi v Zagrebu, kjer imajo težave tudi v javnem avtobusnem prometu. V hrvaški prestolnici so gasilci ponoči in davi zaradi neurja posredovali približno petstokrat.

Veter je med drugim poškodoval poslopje nekdanjega parnega mlina v središču Zagreba, ki je zaščiteni kulturni spomenik. Ker obstaja možnost, da bi se del poslopja zrušil, območje varujejo policisti in gasilci.

Močne sunke severnega vetra, ki presegajo 90 kilometrov na uro, so zabeležili tudi v Krapini in Križevcih, medtem ko je v Splitu jugo presegel 70 kilometrov na uro. Vremenska napoved kaže, da se bo neurje še danes umirilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.