Svet
10745 ogledov

"Nevarnost raketnega napada. Poiščite zaklonišče. To ni vaja."

Raketa SpaceX EPA
Med prebivalci se je bliskovito razširila panika. Dobili so uradni SMS o napadu.

Stanovalci Havajev so sinoči dobili sporočilo, v katerem so jih pristojni opozorili na nevarnost raketnega napada. Čez 38 minut je sledilo še eno sporočilo, s katerim so negirali prejšnjega. A panika se je že začela širiti. Z bliskovito naglico.

CNN je zatem objavil izjavo guvernerja Davida Igea, ki je zatrdil, da je eden od zaposlenih stisnil napačni gumb.

  Dan po lažnem alarmu so prebivalci Havajev še vedno v šoku. Številni so bili prepričani, da bodo umrli, piše BBC. Tisti, ki so v paniki bežali v zaklonišča, so danes polni jeze. Slišijo se obtožbe tudi na račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Agencija za hitro posredovanje na Havajih je medtem tudi uradno sporočila, da je bilo opozorilo o raketnem napadu poslano po pomoti. "Eden od delavcev je stisnil napačen gumb med primopredajo v agenciji," piše v uradnem sporočilo. Odgovornost je že prevzel eden od zaposelnih.

Otroke v odvodne cevi

Sporočilo je na mobilne telefone prebivalcev Havajev prispelo ob 8.07 po lokalnem času. Izpisano je bilo z velikimi črkami: "NA HAVAJE JE POSLANA BALISTIČNA RAKETA, TAKOJ POIŠČITE ZAKLONIŠČE. TO NI VAJA."

Čez 18 minut so prebivalci na svoje elektronske naslove dobili vest o lažnem alarmu, na mobilne telefone pa šele čez 38 minut.

Ljudje so bili v tem času v paniki, iskali so zaklonišča, nekateri so zatočišča poiskali v svojih domovih. Številni so bili prepričani, da bodo umrli.

Britanka Emma Hine, ki je na Havajih na potovanju, je povedala, da je bila prepričana, da nikoli več ne bo videla svoje hčerke, ki je ostala doma. Njen starejši sin je zaradi stresa utrpel napad.

Maratonska tekačica Licja Leonard je povedala, da so ljudje otroke trpali v "odvodne cevi, da bi jih na ta način rešili". Povedala je, da je bila panika grozljiva.

Ameriški predsednik Donald Trump zadeve ni komentiral. Zaradi tega, pa tudi zaradi vse večjega strahu pred morebitnim napadom s strani Severne Koreje, bes ljudi na Havajih, ki je uperjen zoper Trumpa, iz dneva v dan narašča.

Donald Trump, Melania Trump Saj ni res, pa je Svet Donald Kimu: "Moj je večji od tvojega. In dela!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice