Svet
3072 ogledov

Neverjetna gesta Miline družine

Sklad za Milo
Z gesto je oče hudo bolne Mile presenetil številne.

Zgodba hrvaške deklice Mile, hudo bolnega otroka, za katerega zdravljenje je malodane vsa Hrvaška v prejšnjih dneh zbirala denar, je številnim segla v srce. Za deklico z Reke, ki je zbolela za redko obliko levkemije, v otroški bolnišnici v Philadelphii skrbi zdravnik slovenskih korenin Richard Aplenc.

Milin oče, Marin Rončević, se je ne glede na težke trenutke, ki jih preživlja njegova družina, odločil za neverjetno humanitarno gesto; 400 tisoč kun (dobrih 5.300 evrov) lastnega denarja bo daroval hudo bolnemu dečku, katerega zgodba ni bila deležna takšne medijske podpore kot Mila.

Deček je nepokreten

Gre za 10-letnega Šimuna Petra Maruna, ki se že osem let bori s tumorjem na možganih. Ko je Milin oče na Facebooku videl apel za pomoč družini dečka, se je odločil donirati za denar.

Odločitev je hrvaškim portalom potrdila humanitarna delavka Iva Funtek: "Oče Marin se mi je javil, povedal, da je videl poziv za zbiranje denarja in da bo vplačal 400 tisoč kun. V družini tega dečka so štirje otroci. Živijo kot podnajemniki, vsak teden iz Maslenice potujejo v Zagreb na zdravljenje. Zelo skromni so, težko sem jih nagovorila, da bi zanje zbirali denar. Tako kot oče Marin so se nato obvezali, da bodo denar, če bi jim od humanitarne akcije ostal, namenili ostalim bolnim otrokom."

Šimun Petar je bil deležen operacije na možganih leta 2016. Po operaciji se je pojavil nov tumor. Trenutno je nepokreten.

Pomagajo tudi v Ameriki

Za Milino zdravljenje je njena družina javno zaprosila za pomoč pri zbiranju potrebnih 2,8 milijona dolarjev. Po nepričakovano hitrem in izdatnem odzivu javnosti na Hrvaškem, pa tudi Hrvatov, ki živijo v drugih državah, so potreben denar zbrali v le nekaj dneh.

Za namestitev in stroške družine med bivanjem v Philadelphii bo poskrbela tamkajšnja hrvaška skupnost, na razpolago pa bodo imeli tudi dva uslužbenca in službeni avtomobil z voznikom hrvaškega veleposlaništva v Washingtonu.

Pet milijonov Zdravje Mili bo pomagal zdravnik slovenskih korenin

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zorman 15:47 05.april 2019.

    Novinarček B. B . vzemi še enkrat kalkulator v roke in ponovno izračunaj koliko je 400,000 HRK. Bo šlo ?