Svet
3141 ogledov

Neverjetno, kakšna vročina. Padel je temperaturni rekord!

Dolina smrti Profimedia
V ameriški Dolini smrti so izmerili neverjetnih 54,4 stopinje Celzija.

V ameriški Dolini smrti v zvezni državi Kaliforniji, enem najtoplejših krajev na svetu, so izmerili neverjetno visoko temperaturo 54,4 stopinje Celzija. 

Temperatura 54,4 stopinje Celzija je bila izmerjena na lokaciji Furnace Creek v petek, 9. julija 2021. Dan za tem, v soboto, 10. julija pa so izmerili najvišjo temperaturo 54,1 stopinje Celzija. 

Ekstremno vroče tudi ponoči

Tekom noči se temperatura na lokaciji Furnace Creek ni spustila pod 32 stopinj. 

Vreme Slovenija Ob vročini danes nad naše kraje še ena vremenska nadloga

Petkovo merjenje je enako lanskoletnemu neuradnemu rekordu, a strokovnjaki še niso potrdili ne enega ne drugega merjenja. Če bo ta temperatura uradno potrjena, bo to najvišja temperatura, ki je bila kdajkoli izmerjena na našem planetu. 

"V moderni zgodovini so bile najvišje temperature izmerjene prav v Dolini smrti," je za ameriški NPR povedal Chris Outler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe v Las Vegasu. 

Preverjanje lahko traja več kot eno leto

Preverjanje temperature lahko traja tudi več kot eno leto. Četudi se v zgodovinskih zapisih najde podatek, da so v Dolini smrti že izmerili 56,6 stopinj Celzija, in sicer 10. julija 2013 na isti lokaciji, uradno ta temperatura ni bila potrjena, saj jo večino meteorologov smatra za premalo natančno izmerjeno, zaradi temperatur, ki so bili v istem času izmerjene v okolici. 

Dolina smrti | Avtor: Profimedia Profimedia

Outler je pojasnil, da lahko uradno potrjevanje temperature nekaj časa traja, lahko celo dlje od enega leta. Temperaturni rekord 54,4 stopinje Celzija, ki je bil dosežen lansko leto, je namreč še vedno v procesu verifikacije. 

Rekordno število rekordno dolgih vročinskih valov

Področje Kanade, severozahoda ZDA in severne Evrope ter Sibirije je letos doseglo rekordno število vročinskih valov. Njihova dolgotrajnost priča o učinku klimatskih sprememb, ki jih je sprožila človekova dejavnost. 

Britanski znanstvenik Nikos Christidis pravi, da študije, ki ugotavljajo vpliv človekovega ravnanja na klimo, kažejo, da ni več vprašanje, ali ta vpliv obstaja, ampak le, kako velik je. 

Nevihtni oblaki Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca julija!

"Čeprav govorimo o fascinantnih številkah, le te znanstvenikov ne presenečajo, saj so v skladu s predvidevanji o tem, kaj se bo dogajalo na Zemlji, ki se segreva," pa pravi Daniel Swain, klimatolog na univerzi Kalifornija.

dezurni@styria-media-si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.