Svet
14589 ogledov

Neverjetna prevara: Obrambni minister v pogovoru z lažnim Zelenskim

Ben Wallace Profimedia
Britanski obrambni minister je po desetih minutah klic prekinil.

Ben Wallace, britanski obrambni minister, se je včeraj pogovarjal z lažnim sogovornikom, izdajal se je za ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Klic je Wallace sprejel med svojim obiskom Poljske. 

Zadevo je Wallace potrdil na Twitterju, kasneje pa komentiral, da je sogovornik začel postavljati zavajajoča vprašanja; v enem trenutku ga je vprašal, če so "prejeli snov, ki so jo poslali", začel je omenjati različna imena, za katera obrambni minister po besedah vira ni slišal. 

Klic je Wallace prekinil, mnistrstvo za obrambo pa se je nato odločilo, da bo obstoj lažnega poziva javno objavilo, da bi na ta način razkrilo nenavadno taktiko. Kasneje je tudi notranja ministrica Priti Patel razkrila, da je bila tudi ona pred kratkim tarča lažnega klicatelja. Kako je klicateljem uspelo pretentati uradnike ministrstva, da so ga povezali z obrambnim ministrom, še ni znano. 

"Nobena količina ruskih dezinformacij, izkrivljanja in umazanih trikov ne more odvrniti pozornosti od ruskih kršitev človekovih pravic in nezakonite invazije na Ukrajino. Obupan poskus," je še tvitnil Wallace. 

Opozicijska voditeljica notranjega ministrstva Holly Lynch je po poročanju Guardiana opozorila, da takšni incidenti predstavljajo tveganje za nacionalno varnost. "Zaskrbljujoče je, da lahko posamezniki z goljufijo pridobijo dostop do dveh najvišjih vladnih ministrov, ki sta odgovorna za našo nacionalno obrambo," je zapisala in zahtevala preiskavo.

Podrobnosti obiska na Poljskem

Velika Britanija bo na Poljskem namestila sistem protizračne obrambe Sky Sabre ter sto vojakov, je sicer med obiskom v Varšavi sporočil Wallace. 

"Namestili bomo protizračni sistem Sky Sabre z raketami srednjega dosega in okoli sto vojaki, s čimer dokazujemo, da stojimo ob strani Poljski in ščitimo njen zračni prostor pred napadi iz Rusije," je po poročanju BBC na novinarski konferenci dejal Wallace. Sky Sabre je po navedbah britanske vlade najsodobnejši sistem protizračne obrambe in naj bi bil sposoben zadeti predmet v velikosti teniške žogice, ki leti s hitrostjo zvoka.

Nato je že vv sredo sporočil, da pripravlja znatno okrepitev vojaške prisotnosti v zavezniških državah na vzhodnem krilu. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je povedal, da so obrambni ministri Nata naložili vojaškim poveljnikom, naj pripravijo načrte za krepitev vzhodnega krila zavezništva. "Na kopnem bi morala naša nova drža vključevati bistveno več sil v vzhodnem delu zavezništva, v višji pripravljenosti, z več vnaprej nameščene opreme in zalog," je dejal.

Sergej Lavrov Vojna v Ukrajini Svet Lavrov v Peking, na pol poti se je letalo obrnilo proti Moskvi. Kaj je razlog?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.