Svet
1599 ogledov

Neverjetna razlika 106°C med dvema krajema na Zemlji

Termometer
Na eni strani mrzla zima, na drugi vročinski val.

Severe Weather Europe navaja, da je bila današnja temperaturna razlika med dvema ekstremno toplima oz. hladnima krajema na Zemlji kar 106 stopinj celzija.

Medtem ko so v kraju Deljankir v Rusiji izmerili -57,5 stopinje Celzija, je bilo na drugi strani zemeljske poloble, na letaliču Tibooburra v Avstraliji, istočasno 48,3 stopinje Celzija.

Deljankir v Rusiji leži na enem od najhladnejših območij na svetu, vsekakor pa na najhladnejšem poseljenem območju na svetu, v bližini Ojmjakona, kjer so zabeležili najnižjo izmerjeno temperaturo na severni polobli. Temperature so se 6. februarja 1033 tam spustile na -67,7 stopinj Celzija.

Extreme cold in Russia, extreme heat in Australia - over 100 °C temperature difference...

Objavil/a Severe Weather Europe dne Petek, 18. januar 2019

Avstralija se te dni sooča z vročinskimi valovi. Včeraj so se temperature na letališču Tibooburra povzpele na kar 48,3 stopinje Celzija, medtem ko je več merilnih postaj zabeležilo najvišje temperature nad 45 stopinjami Celzija. 

Najvišja uradno zabeležena temperatura v Avstraliji je bila sicer izmerjena 2. januarja 1960, ko so v kraju Oodnadatta izmerili kar 50,7 stopinje Celzija. Rekord najvišje minimalne (nočne) temperature je bil prekoračen včeraj ponoči, ko so v kraju Noona zabeležili minimalno najnižjo temperaturo 35,9 stopinje Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.