Svet
8497 ogledov

Neverjetna zgodba obolele s covidom-19

Pacientka Maja Kalan Pongrac
Otroka povila v umetni komi.

Madžarka Szilvia Bedo-Nagy je - ko so jo prebudili iz umetne kome - izvedela, da je rodila hči. V visoki nosečnosti so ji odkrili okužbo z novim koronavirusom, poslali so jo domov v karanteno. Stanje se ji je poslabšalo, odpeljali so jo spet v bolnišnico. 

Za Radio Free Europe je že po rojstvu otroka povedala, da ni mogla dihati, izkazalo se je, da ima hudo vnetje pljuč. Najprej so ji pomagali z respiratorjem, nato z umetnimi pljuči, ker tudi to ni pomagalo, je sledila umetna koma. V tem stanju je s pomočjo carskega reza povila hčerko. 

Bedo-Nagiyevi se stanje tudi po porodu ni izboljšalo, za novorojeno hčerko je skrbel njen mož. Okrog božiča ga je poklicala zdravnica in mu povedala, da se je stanje njegove partnerke izboljšalo, da se je prebudila. 

Vsega tega se danes še vedno ne spominja, prva noč, ki se je spomni, je bila silvestrska. Začela se je zavedati, še vedno pa ni vedela, kaj se je zgodilo. Zdravnica ji je povedala, da je že pred časom rodila. 

Izredne razmere podaljšali do jeseni

Madžarska ima po podatkih Univerze Johns Hopkins največ umrlih, obolelih s covidom-19 na sto tisoč prebivalcev, v nekaterih bolnišnicah celo 80 odstotkov obolelih, ki so jim pomagali z respiratorji, okužbe ni preživelo. 

Madžarski parlament je v torek zaradi epidemije covida-19 izglasoval podaljšanje izrednih razmer v državi do jeseni. To vladi omogoča, da samostojno uveljavlja ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, za katere bi morala v običajnih okoliščinah pridobiti odobritev parlamenta.

Desna, nacionalistična madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je ukrep utemeljila z navedbo, da bo to zagotovilo, da veljavni predpisi ne bi postali neveljavni po izteku trenutnega izrednega stanja 22. maja.

Madžarska opozicija je vladi očitala, da izredne razmere, ki jih je sprejela zaradi epidemije, zlorablja za predpise, ki nimajo nič skupnega z bojem proti novemu koronavirusu. Kritiki Orbanu očitajo tudi, da je zlorabljal pooblastila z naslova izrednih razmer tako, da je dopustil razmah korupcije in odpravil avtonomijo univerz na Madžarskem.

Na Madžarskem so izredne razmere za 15 dni uvedli v začetku novembra lani, nato so jih dvakrat podaljšali.

Covid-19 covid-19 Zdravje Ta država je trenutno najbolj na udaru

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez_53 08:51 21.maj 2021.

    A je res možno, da novinar ne zna sklanjati samostalnika "hči"??? Avtor članka B.B., malce prelistajte slovnico za osnovno šolo!

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 08:19 21.maj 2021.

    BLA BLA BLA, je**te se s takimi zgodbami za zavajanje naivnih.

  • JZekspert 00:43 21.maj 2021.

    Ne bit naivni, tale novica ima vse znake agencije za laganje Hill & Knowlton, se še spomnite njihovih vrhuncev? Preverite njihov ''žlahtni'' dosje, ne meni verjet na besedo.