Zdravje
1039 ogledov

Ta država je trenutno najbolj na udaru

Covid-19 Epa
Trend upadanja primerov je prisoten povsod, razen v Aziji, kjer večino novih primerov beležijo v Indiji.

"Situacija v svetu se izboljšuje, na splošno vidimo, da ta val, ki je bil viden v zadnjih tednih, počasi upada," je na novinarski konferenci vlade povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager. Trend upadanja primerov je prisoten povsod, razen v Aziji, kjer večino novih primerov beležijo v Indiji.

Trend okužb po svetu | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Po svetu so najbolj razširjene štiri različice virusa, in sicer angleška (zabeležena v 134 državah), južnoafriška (zabeležena v 84 državah), indijska (zabeležena v 49 državah) in brazilska (zabeležena v 47 državah).

Stanje v Evropi se izboljšuje

V Evropi smo od 31. decembra lani do danes zabeležili več kot 32 milijonov pozitivnih primerov, od tega več kot 700 tisoč smrti. V večini evropskih držav trend okužb pada, raste le še na Danskem, Irskem in Malti ter v Latviji in Litvi. Najvišja stopnja testiranja pa je na Cipru, Avstriji, Grčiji, Češki in v Sloveniji. 

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 000 prebivalcev EU je bilo ob koncu 18. tedna 277.

Primerjava primerov po Evropi | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Norveška in Finska sta že zeleni, razen na Švedskem in Danskem pa se situacija izboljšuje, je povedala Nuška Čakš Jager.

Nekatere regije že pod evropskim povprečjem

V Sloveniji je 14-dnevna incidenca okužb 312, v Evropi pa v povprečju 277. Nekatere regije v Sloveniji so že pod evropskim povprečjem. 

Povprečje po regijah, NIJZ | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Maske v Ljubljani Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Vse regije rumene, le ena zelena! .

Po navedbah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ sta najverjetnejši vir okužbe še vedno družina in domače okolje.

Vir okužb v Sloveniji | Avtor: Vlada RS, twitter Vlada RS, twitter

Delež pozitivnih testov je okoli 11 odstotkov, trend pa nakazuje upad. Pri starostni strukturi na novo obolelih večjih sprememb ni, strokovnjaki še vedno opažajo večji delež okužb v starostni skupini med 15 in 24 let.

Kljub temu da precepljenost raste, so zaščitno obnašanje in nefarmakološki ukrepi še vedno potrebni, je povedala strokovnjakinja iz NIJZ. Opozorila je na pravilno nošenje mask, ker nas lahko to zaščiti pred virusom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice