Svet
27 ogledov

˝Ni mi žal, da sem ubijal ljudi!˝

vojska_mumbaj_AFP Žurnal24 main
Islamski skrajneži, ki so izvedli teroristične napade v indijskem Bombaju (Mumbai), so nameravali ubiti vse zajete talce. Vodstvo hotela Taj Mahal pa je bilo opozorjeno na možnost napada.
˝S strani napadalcev nismo prejeli nikakršne zahteve,˝ je povedal Dutt in pojasnil, da so bili vsi ˝brezčutni umori˝ talcev storjeni preden so pripadniki varnostnih sil vdrli v oba hotela, kjer so zadrževali talce. Od začetka napadov v sredo zvečer je sicer trajalo približno 60 ur, ko so indijske varnostne sile v soboto le prevzele nadzor nad razmerami in zajele še zadnjega napadalca, ki se je zadrževal v luksuznem hotelu Taj Mahal. Prav vodstvo slednjega naj bi v dneh pred napadom prejelo opozorilo o možnosti napada, zaradi česar so uvedli tudi poostrene varnostne ukrepe, ki pa so jih kmalu za tem opustili. Kot je ob tem povedal lastnik hotela Ratan Tata, poostreni varnostni ukrepu kljub vsemu ne bi mogli preprečiti napada. ˝Če pomislim, kakšni so bili ti poostreni varnostni ukrepi, ti ne bi mogli preprečiti tega, kar se je zgodilo,˝ je za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal Tata.

 

Preiskava hotela Taj Mahal se nadaljuje

Restavracija v Taj Mahalu s 137-letno tradicijo je bila sicer prva izmed desetih tarč sredinih napadov, ki so po zadnjih podatkih zahtevali 174 življenj. Število žrtev se sicer utegne še povečati, saj se preiskava hotela Taj Mahal še nadaljuje. Uradno število ranjenih je 239, medtem ko so v soboto govorili še o 295 ranjenih.

Napadalci vstopil z zadnje strani
Tata je pojasnil tudi, da so napadalci v hotel vstopili z zadnje strani in ne skozi glavni vhod. ˝Vedeli so, kaj počnejo, zato niso uporabili glavnega vhoda,˝ je dejal in razkril, da so napadalci najprej ustrelili policijskega psa in njegovega vodnika. Po njegovih besedah naj bi to med drugim kazalo na dejstvo, da je bil napad zelo dobro načrtovan. Predsednik družbe Tata, ki ima v lasti tudi hotel Taj Mahal, je ob tem kritiziral tudi odzivnost služb za pomoč in reševanje. Po njegovih besedah naj bi gasilci potrebovali kar tri ure, preden so po klicu na pomoč prispeli in začeli z gašenjem hotela, ki so ga zajeli ognjeni zublji. Tata je sicer v napadih izgubil celotno družino, vendar pa je zatrdno odločen, da bo hotel kmalu znova odprl, kar naj bi bil nekakšen spomin na umrle in znamenje, da napadalci niso zmagali.

Edini napadalec spregovoril
Edini napadalec, ki so ga oblasti uspele prijeti živega, je po poročanju indijskih medijev preiskovalcem dejal, da so bili vsi napadalci iz Pakistana in da jih je urila skrajna islamska skupina Laškar-i-Taiba, ki ima sedež v Pakistanu. 21-letni Ajmal Amir Kamal je tudi potrdil, da so napadalci v sredo, prvi dan napada, prišli v Bombaj v gumijastih čolnih, da pa so se izkrcali z večje ladje, ki so jo pred tem zajeli, posadko pa ubili. ˝Rečeno mi je bilo, naj ubijem vse do zadnjega,˝ je dejal edini preživeli napadalec in dodal, da so napad načrtovali šest mesecev vnaprej in da so želeli ubiti 5000 ljudi. ˝Naredil sem pravo stvar in ni mi žal,˝ je še dejal napadalec.

Odstopil notranji minister
Zaradi napada je indijski notranji minister Shivraj Patil premieru ponudil odstop. Minister, ki ima nadzor nad varnostnimi agencijami, je bil sicer že doslej pogosto deležen kritik, ker ni zagotovil varnosti v Indiji. Tiskovni predstavnik vlade zvezne države Maharaštre Bhushan Gagrani pa je sporočil, da je v napadih umrlo 174 ljudi. S tem so oblasti znižale število smrtnih žrtev, saj so v soboto govorile še o 195 mrtvih. Gagrani je še dodal, da se utegne število žrtev povečati, saj se preiskava hotela Taj Mahal še nadaljuje. Uradno število ranjenih je 239, medtem ko so v soboto govorili še o 295 ranjenih.

Medtem je indijski premier Manmohan Singh v New Delhiju napovedal, da razmišlja o ustanovitvi posebne protiteroristične enote, predvsem pa je obljubil boljši nadzor morja in zračnega prostora.

Hotel Taj Mahal je bil eden od desetih krajev, ki so jih v sredo v Bombaju napadli domnevni islamski skrajneži, in zadnji, ki so ga varnostne sile uspele osvoboditi v soboto. Skrajneži so napadli kraje, priljubljene med tujci, tako tudi drugi hotel visoke kategorije Oberoi Trident in bombajski judovski center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.