Svet
11824 ogledov

Zaradi prevročega asfalta ni mogla čez cesto

Vročina Profimedia
Evropa v primežu vročinskega vala, vročina je zajela tudi skoraj celotno ozemlje ZDA. Na spletu se vrstijo posnetki neverjetnih posledic vročine.

Na spletnem omrežju TikTok je objavljen neverjeten posnetek, na katerem je videti par, ki prečka ulico. Zaradi neverjetne vročine se topi asfalt, jasno je prikazano, kako se ženski natikači lepijo na podlago ceste. Moški ji skuša pomagati na ta način, da z rokami odlepi natikač, medtem ko ženska v tem hipu stoji na eni nogi. 

Posnetek je nastal na Nizozemskem 19. julija letos, ko so tamkajšnji vremenoslovci namerili 40 stopinj Celzija. 

Vročina tudi v ZDA 

Medtem vročina še naprej hromi vso Evropo, najhuje je s požari, ki divjajo v številnih državah, ne le pri nas. O požarih in ekstremnih temperaturah poročajo tudi iz Portugalske, Španije, Italije in Grčije. 

Vročinski val je zajel tudi skoraj celotno ozemlje ZDA, najbolj je prizadel jugozahodni del države, kjer že dolgo trpijo za posledicami suše. Vročini pa se niso izognili niti na severovzhodu ZDA, kjer zaradi intenzivne uporabe klimatskih naprav grozijo izpadi elektrike. V mestu New York tako hudega vročinskega vala niso doživeli od leta 2013. Temperature se od začetka tedna gibljejo nad 32 stopinj Celzija, visoke temperature pa bodo po napovedih vremenoslovcev vztrajale do ponedeljka. Elektropodjetje Con-Ed opozarja pred pretirano uporabo klimatskih naprav. Te so sicer v ZDA med vročinskim valom malodane nujne za preživetje, saj je skoraj celotna država - z izjemo puščavskih predelov - znana po visoki vlažnosti.

Ocenjuje se, da je vročinski val zajel več kot 130 milijonov prebivalcev ZDA. V delih Teksasa in Oklahome se je segrelo tudi nad 45 stopinj. Nacionalna vremenska služba ZDA opozarja prebivalstvo, naj najde način za ohladitev pred nevarno kombinacijo vročine in vlage. Prav tako svari pred hudimi nevihtami s poplavami in točo. Ena od takih je konec tedna že udarila po mestu New York.

Vročinski val sega na severu vse do Severne Dakote, ki je sicer bolj znana po izjemno nizkih zimskih temperaturah. Več kot 40 stopinj pričakujejo danes v mestu New York in tudi drugje po severovzhodu ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo napovedal več ukrepov za boj proti globalnemu segrevanju in pri tem naznanil pomoč skupnostim v višini 2,3 milijarde dolarjev.

Vročinski val Slovenija Peklenska vročina: Tako vroče bo v naslednjih dneh po Sloveniji poletje 2020 slovenska obala Slovenija Srednjeročna napoved: Tako dolgo bo vročina še vztrajala

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miho 18:41 21.julij 2022.

    V ZDA ni vroče tako daleč na severu kot v Evropi. Severna Dakota je na isti zemljepisni širini kot severni del Slovenije, Avstrija in južni del Češke ter južni del Bavarske v Nemčiji. V Evropi pa je vroče še daleč preko te meje...