Svet
39 ogledov

"Nihče ne ve, kako resna je situacija"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kako resna je situacija na Japonskem, niti ni jasno, pravi Grega, ki živi v Osaki. Nekateri zato že zapuščajo Japonsko; drugi – tudi Grega – so v pripravljenosti.

Grega Kešpret ima za seboj naporne dneve. Ko je Japonsko stresel najhujši sunek, je bil ravno v zgradbi EU-Japan centra v Tokiu, kjer je imel predstavitev. "V tem trenutku si povsem brez moči, nič ne moreš narediti, ne veš, ali se bo stavba podrla ali ne. To je izkušnja, ki je ne želim doživeti nikoli več. Počutiš se povsem nemočnega in brez nadzora," nam je povedal v petek.

Včeraj se mu je uspelo vrniti iz Tokia v Osako, danes pa nam je sporočil: "Tukaj ni nobenih problemov, saj jih potres ni prizadel. Kar se tiče Tokia, menda še vedno ne morejo dobiti hrane v trgovinah, saj so ljudje vse pokupili, pustili pa so sadje in zelenjavo – verjetno zato, ker se hitro pokvarita. Nazadnje ko sem šel iz Tokia (to je bilo včeraj ob 17:10), še vedno dober del podzemne železnice v Tokiu ni deloval in zaprte so bile Shinkansen proge proti severu."

Jutri normalno v službo
Japonci so mirni, prav velikih sprememb pri njih ni čutiti, pravi. Na območjih, ki niso bila prizadeta, bo jutri normalen delovni dan.

V primeru, da se zgodi najhujše, torej da ne bodo mogli ohladiti reaktorjev in bo dejansko prišlo do topitve sredice, sem pripravljen, da tudi sam zapustim državo po hitrem postopku.
Grega Kešpret

Na vprašanje, kaj mu je hodilo po glavi v zadnjih dneh, odgovarja: "Upam, da je danes res dva dni po najhujšem in ne dva dni pred najhujšim."

"Način hlajenja kaže na resnost situacije"
Japonce trenutno najbolj skrbi nuklearna elektrarna Daiichi v Fukušimi, "za katero nekateri napovedujejo, da bo prišlo do stopitve sredice", pravi in dodaja: "Trenutno jo poskušajo hladiti kar z morsko vodo, kar pa pomeni, da se zavedajo, da ta nuklearka nikoli več ne bo operativna. To kaže na resnost situacije. Posebnih sprememb v Osaki ni, je pa videti zaskrbljenost ljudi, ki gledajo televizijske zaslone, kjer predvajajo zadnje informacije glede jedrskega reaktorja."

Grega je svoje vtise zapisal tudi na blog. Zapise si lahko preberete tukaj.

Nihče ne ve, kakšna je resnica
Dva njegova prijatelja sta zaradi te grožnje kupila letalski karti in odhajata iz države, nekateri drugi pa bodo danes iz Tokia odpotovali v Osako. "Problem je predvsem v tem, da nihče ne ve, kako resna je situacija v resnici, saj so mnenja zelo različna, izjave vlade pa pri tem ne pomagajo, saj se je do danes že nekajkrat izkazalo, da javnosti ne obveščajo čisto po resnici."

Več o današnjem dogajanju na Japonskem si lahko preberete v članku Japonski grozi še ena katastrofa.

Javil pa se nam je še en Slovenec na Japonskem. Cveto Podlogar nam je povedal, da je na varnem ter dodal: "Še sreča, da se vse dogaja na Japonskem, kjer so ljudje zelo disciplinirani, prizadeti in tisti na varnem, ki nudijo vso mogočo pomoč." Pravi tudi, da so komunikacijska sredstva zelo obremenjena.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.