Svet
16 ogledov

"Nihče ne zasluži iz kavča"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V Sloveniji se mudi Richard St. John, ki velja za strokovnjaka za uspeh. O tem, kako jim je uspelo, je namreč govoril s 500 izmed najuspešnejših in najbogatejših zemljanov.
Strast, delo, osredotočenost, spodbuda, ideje, napredek, služenje in vztrajnost je po ugotovitvi St. Johna osem ključnih elementov uspeha.

Kakšna je povezava med denarjem in uspehom?
Veliko uspehov nima nobene povezave z denarjem, lahko je uspeh tudi uspešna vzgoja družine. Ali denar pomeni uspeh? Ne nujno; vendar pa denar vedno pomeni, da vam je v nečem uspelo.

Kaj pa med uspehom in trdim delom?
Ljudje nikoli ne zaslužijo, ne da bi karkoli počeli. Tudi na borzi zaslužijo le tisti, ki vedo, kaj počnejo, in se temu povsem posvečajo. Michelangelo je nekoč izjavil, da ga ne bi klicali genij, če bi vedeli, kako trdo dela.

Enega njegovih videoposnetkov, žal le v angleščini, si lahko ogledate tukaj.

So uspešni le ljudje, ki točno vedo, za kaj jim gre?
Če ne veste, kaj bi radi počeli, pojdite ven in poskušajte početi tisto, kar vas zanima. Ključna je strast. Če vam je všeč tisto, kar počnete, boste sami po sebi naredili še ostalih sedem za uspeh ključnih stvari. Večina najbolj uspešnih ljudi ni vse življenje vedela, kaj želi početi.

Kaj bi pravzaprav rekli, da je uspeh?
Različni ljudje so imeli 150 definicij uspeha. Za vsakega pomeni različno. Edini skupni imenovalec je "nekaj doseči". Če dosežeš zastavljeno, ti je uspelo.

Imajo otroci iz boljše stoječih družin večje možnosti za uspeh?
Dobra stran tega, da odraščaš v družini, ki je v poslu uspešna, je to, da imaš dobre vzore. Večino za uspeh ključnih stvari se tako lahko naučiš že od staršev. Po drugi strani pa mnogi nimajo niti motiva, da bi ponovili uspeh svojih staršev.

Kako ostati uspešen?
Nekateri menijo, da se lahko, ko postaneš uspešen, kar ustaviš in daš noge v zrak. Temu pač ni tako. Večina največjih bogatašev rada dela to, s čimer so obogateli. Uspešni ljudje ne pozabijo, kaj jih je pripeljalo tja in tega ne nehajo početi. Še vedno delajo cele noči, živijo v istih hišah in okoli hodijo v istih oblekah, kot so včasih.

Ste izvedeli kakšno skrivnost, kako uskladiti kariero in zasebno življenje?
Treba se je zavedati, da si lahko ali poslovno uspešen ali pa imaš polno življenje. Enemu se je treba odreči na račun drugega. Lahko pa imate nekaj časa eno, nekaj časa drugo; del življenja posvetite eni stvari, del drugi. Lahko imate eno leto uspešno družinsko življenje, eno leto pa uspešno kariero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.