Svet
77 ogledov

Nihče tako neusmiljen kot Kim Džong Un

severna koreja
1/4
Reuters
Aretacije, mučenje, umori, delovna taborišča … Žalostni vsakdan v Severni Koreji, pravijo aktivisti za človekove pravice.

Kaj se dogaja v Severni Koreji, ne ve nihče, saj je popolnoma izolirana od preostalega sveta. Znano pa je, da trenutno ni diktatorja, ki bi svoje ljudstvo zatiral tako, kot to počne Kim Džong Un.

V Severni Koreji človekove pravice ne obstajajo

Revno prebivalstvo ne pozna politične ali verske svobode. Njegovo vodstvo je prepovedalo demonstracije, odpravili so svobodo medijev in govora, piše Bild. V državi po podatkih organizacij za človekove pravice ni upora ali opozicije, saj se narod boji jeze svojega diktatorja, ki jih obvladuje s terorjem. "Režim ne pozna usmiljenja. Vsakršno strukturo, ki bi se poskušala oblikovati, takoj zatrejo,“ pravi aktivist za človekove pravice Max Klingberg in dodaja: "Severna Koreja ima najtrši režim na svetu.“ Kritike v državi niso zaželele. Že najmanjša kršitev lahko vodi v smrt. "Človeško življenje v Severni Koreji ni vredno veliko,“ pa pravi Roland Brauckmann iz organizacije Amnesty International

Neubogljive čakajo delovna taborišča

V taboriščih oziroma delovnih kampih naj bi bilo zaprtih 200 tisoč ljudi. Preživeli so povedali, da so življenjske razmere v teh kampih obupne. Veliko ujetnikov umre. Mučenja in usmrtitve so tam na dnevnem redu. "Ljudi so zapirali že samo zaradi spremljanja tujih medijev,“ je za Bild povedal  Brauckmann.

Tudi trgovina je v državi strogo prepovedana. Trgovanje brez dovoljenja kaznujejo z odrekanjem hrane in mučenjem. Nekateri trdijo, da celo s smrtjo. A tudi tisti, ki so „svobodni“, trpijo. Zdravstvo je na psu, narod pa muči tudi huda lakota. Bolje se ne godi niti njihovim vojakom. Kim Džong Un in njegovi zaupniki pa za razliko od svojega ljudstva živijo na veliki nogi. Na računih v tujini naj bi imeli več milijard dolarjev.

Kitajska begunce pošilja nazaj

Amnesty podatke o stanju v Severni Koreji dobiva od humanitarnih organizacij v Hongkongu in Južni Koreji ter s pomočjo tistih redkih srečnežev, ki jim je uspelo zbežati iz Severne Koreje.

Mnogi so se zatekli na Kitajsko, ki pa jih pošilja nazaj. Organizacije za človekove pravice naj bi razpolagale z informacijami, da na Kitajskem lahko ostanejo le ženske, ki jih nato prisilijo v prostitucijo ali v zakon, saj jih na Kitajskem primanjkuje.

Komentarjev 26
  • privat 08:51 08.april 2013.

    yu je morala razpasti prijatelji druge poti ni bilo mogoče ubrati! Drugo pa je kam so nas ti naši asi od politikov pripeljali...Yu se je pripravljala(srbija) za totalni nadzor in prevlado in ustoličenje kraljevine srbije nad drugimi narodi ...kar bi ...prikaži več pomenilo zopet vojno in razdor yu.

  • mph 10:57 07.april 2013.

    Ja, ampak po krivdi komunistične partije Yu? Je ta kriva tudi za armado danes brezposelnih v Italiji, Grčiji, Cipru, Španiji, Portugalski...? Daj malo vsaj objektivnosti in ne stresaj nek cifre tja v tri dni.In še to, kljub svetovni ...prikaži veči krizi, ki jo ni zakuhala KP Yu, niti ni svetovne krize zakuhala naša levica (oz. bolje rečeno "levica"), .... bi danes bilo BISTVENO bolje BREZ princa teme, ki ruši vse kar je dobrega v Sloveniji ker je bolnik.

  • mph 10:54 07.april 2013.

    Je. Še enkrat, da ne bo nesporazuma, kot čisto vsak sistem na tem svetu, so bile tudi tam in takrat slabosti. Ampak, če dam na tehtnico kar je bilo in kar je, je bil skoraj pravi raj.Še enkrat ...prikaži več minusarjem in tistim, ki pljuvajo: kaj bi bilo, če bi zmagali nacisti in fašisti, ki so jih podpirali domači izdajalci z uradno RKC na čelu? Ali si res domišljajo, da bi bili danes še živi in da bi še sploh obstajali manjvredni Slovani? Ja, morda na kakšni plantaži, v laboratoriju v kletkah, globoko kje v rudnikih s povprečno življenjsko dobo 30 let. To je namreč bil cilj nacifašistov s katerimi so se borili z ramo ob rami. In res na bruhanje mi gre, da si vsaj tega ne priznajo.