Svet
10393 ogledov

"Nikogar v bolnico, četudi ima 65 let in bi lahko še dolgo živel"

Koronavirus maska Profimedia
Veliko število žrtev novega koronavirusa na Švedskem je v domovih za ostarele. Kaj se dogaja za zidovi teh ustanov?

Švedska. Nekateri zdravstveni delavci v tej državi, ki je ubrala svojstveno pot v boju zoper novi koronavirus, so mnenja, da bi bilo število umrlih v domovih za ostarele zagotovo nižje, če ne bi bilo odredbe, da teh ljudi ne pošiljajo v bolnišnice, poroča BBC.

Očeta Lili Perspolisi, Rezo Sedghija, na dan, ko je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrl v domu za ostarele na severu Stockholma, ni pregledal nihče. V istem dnevu je dotični dom zabeležil več smrti med svojimi oskrbovanci.

Medicinska sestra je hčerki pokojnega povedala, da je njen oče nekaj ur pred smrtjo prejel dozo morfija, niso pa mu dali kisika niti niso poklicali nujne medicinske pomoči. "Nikogar ni bilo z njim, umrl je sam. To je tako nepravično," je komentirala užaloščena hči in dodala prepričanje, da Švedska ni uspela zaščititi najbolj ranljivih.

V bolnišnice jih niso smeli pošiljati

Večina od 3.698 ljudi, ki so umrli na Švedskem, je bila starejših od 70 let; ne glede na to, da so švedske oblasti ves čas izpostavljale, da je zaščita rizičnih skupin njihova prioriteta. Švevdski premier Stefan Löfven je prejšnji teden vendarle priznal, da kljub prizadevanjem niso uspeli zaščititi najbolj ranljivih.

Švedska je 31. marca prepovedala obiske v domovih za ostarele. Osebje v teh domovih in sindikati so bili zaskrbljeni, ker je zaščitna oprema prišla prepozno, nekateri zaposleni v domovih pa so ob izbruhu epidemije odhajali v službo ne glede na to, da so kazali znake okužbe.

Zdaj vse več zaposlenih javno kritizira oblasti zaradi protokola med epidemijo, ki je zaposlenim med drugim prepovedoval, da bi oskrbovance pošiljali v bolnišnice, preprečevale so se tudi terapije s kisikom, brez da bi jih izrecno predpisal zdravnik. "Naročili so nam, da nikogar ne pošiljamo v bolnice, četudi ima oseba denimo 65 let in bi lahko še dolgo živela," je pri tem povedala medicinska sestra Latifa Löfvenberg, ki je pomagala v več domovih za ostarele na severu švedske prestolnice. Dodala je, da je bilo zelo težko gledati umiranje ljudi, ki bi lahko še dolgo časa uživali življenje.

Danes Löfvenbergova dela v bolnišnici v Stockholmu na oddelku za covid-19. Še vedno je tam večina pacientov takšnih, ki so rojeni v 70-tih, 80-tih in 90-tih letih.

Tudi švedski privatni svetovalec za intenzivno nego Mikael Fjällid verjame, da bi lahko rešili mnogo življenj, če bi imelo več pacientov dostop do zdravstvene obravnave in če bi imeli zaposleni v domovih več možnosti, da bi jim sami dajali terapijo s kisikom.

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Slovenija Bravo Slovenija, stanje je fantastično: Graf se približuje točki nič

Več smrti kot v sosednjih državah

Švedska, ki je bila zaradi manj strogih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa deležna svetovne pozornosti, je aprila zabeležila 10.458 smrti, kar je največ v mesecu dni v zadnjih skoraj 30 letih, kažejo danes objavljeni statistični podatki.

Na Švedskem so doslej potrdili 30.377 primerov okužb z novim koronavirusom in 3.698 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. To je po navedbah AFP bistveno več v primerjavi s sosednjimi državami, ki so uvedle strožje ukrepe kot Švedska.

Epidemija covid koronavirus Bazen virusov Svet Grozi nova nevarnost, ki naj bi se razširila iz tega območja

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • AnGus 16:47 19.maj 2020.

    NE v bolnice, temveč v BOLNIŠNICE! Slovenščina!

  • vera23 15:26 19.maj 2020.

    Ves svet je očitno v COVID 19 našel priložnost, da se znebi "bremena" starejših, ene države so bile pri tem bolj, druge manj uspešne. Ni se nam treba zgražati nad Švedsko, pometimo raje pred svojim pragom, veliko bo dela.

  • ljubljanko 13:57 19.maj 2020.

    Načrtno delo levičarjev!