Svet
17 ogledov

"Noben strel ni bil sprožen"

proruske sile krim Profimedias
Proruski aktivisti so vstopili v ukrajinsko pomorsko bazo v Sevastopolu. Ruske zastave visijo s stavbe poveljništva ukrajinske mornarice.

Okoli 200 proruskih aktivistov je podrlo vrata in vstopilo na območje ukrajinske pomorske baze v Sevastopolu. "Niso oboroženi in noben strel ni bil sprožen z naše strani. Vojaki so se zabarikadirali v notranjost stavbe," je dejal tiskovni predstavnik Sergij Bogdanov. Čeprav je Kijev dovolil uporabo vojaške sile na Krimu za samoobrambo, "je ne uporabljamo in je ne bomo", je še dejal. Medtem Reuters poroča, da so ukrajinski vojaki neoboroženi in v civilnih oblačilih zapustili stavbo poveljništva.

Ukrajinski obrambni minister Igor Tenjuk je sicer včeraj dejal, da se ukrajinske sile ne bodo umaknile s Krima. Medtem je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk Tenjuka poslal na Krim, da bi "rešil situacijo".

Danes je očitno prišlo do preobrata, saj po besedah prvega moža ukrajinskega nacionalnega sveta za obrambo Andrija Parubija Ukrajina pripravlja načrt za umik svojih vojakov s Krima. 

 

Konflikt v vojni fazi

Razmere na Krimu so se zaostrile včeraj, ko so zamaskirani napadalci v vojaški bazi v krimski prestolnici Simferopol ubili ukrajinskega vojaka in ranili poveljnika. Jacenjuk je dejal, da je konflikt vstopil v vojno fazo, Rusijo pa obtožil vojnega zločina. Napad se je zgodil po podpisu Putinovega sporazuma o priključitvi Krima Rusiji.

Naša poročevalca s Krima pravita, da nekateri Tatari in Ukrajinci zapuščajo Krim. Največ se jih je zateklo v Lvov. Težave imajo tudi pri zdravljenu ranjenih protestnikov. Zaradi nezadostne opremljenosti ukrajinskih bolnišnic je moralo okoli sto ranjenih protestnikov evromajdanske revolucije na zdravljenje v tujino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.