Svet
17 ogledov

Norbert Hofer grozi z referendumom o izstopu Avstrije iz EU

Norbert Hofer EPA/FILIP SINGER
Kandidat svobodnjakov za avstrijskega predsednika Norbert Hofer se je zavzel za referendum o odhodu Avstrije iz EU, če se bo povezavi pridružila Turčija.

Kot je dejal v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera, bi bil vstop Turčije v EU dober razlog za to, da se Avstrijci izrečejo o tem, ali želijo ostati v povezavi.

"Britanski referendum je opozoril, da je EU daleč od ljudi, in prepričan sem, da je potrebna prenove, tako da bo uveljavila temeljne vrednote in bo bliže ljudem," je dejal Hofer.

Zatrdil je še, da bi vsaka sprememba pogodb EU, ki bi vodila v nadaljnje zmanjšanje pristojnosti članic, v Avstriji avtomatično pomenila referendum.

Avstrijsko ustavno sodišče je v petek presodilo, da je bil majski drugi krog predsedniških volitev, v katerem je Hofer tesno izgubil, neveljaven, zato ga bodo jeseni ponovili.

Hofer je v pogovoru za italijanski časnik dejal, da v kampanji za nove volitve ne bo ničesar spreminjal, in napovedal, da se bo osredotočal na teme, kot so neposredna demokracija, nasprotovanje prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA ter notranja varnost. Po pričakovanjih bo ena od tem tudi britanski referendum o izstopu iz EU.

Komentarjev 12
  • dragec 10:20 04.julij 2016.

    čavez, tvoj ati je kot migrant čistil javne WC - je po nemčiji

  • Žurnalček 10:59 03.julij 2016.

    Poljaki so največji slovanski šlam od naroda in jih ne sovražijo samo v GB ampak so tudi v USA kjer so na prvem mestu , pred Mehičani in Indijanci !

  • Žurnalček 10:56 03.julij 2016.

    Tisti , ki se je znašel proti svoji volji , brez kakršnjekoli svoje krivde že enkrat v verski vojni ve , da ne sme na področju kjer biva nikakor in pod nobenim pogojem do stanja , ko ena vera namerno ...prikaži več preseže številčno vero avtotohnih prebivalcev "!!! Jaz sem to občutil doživel in dodobra finančno izgubil in se z Hoferjem absolutno strinjam , s tem pa zahtevam , da se niti enemu muslimanu več ne da ne državljanstvo ne azil ! Jaz in moji otroci nimamo več kam bežati , enkrat smo pribežali domov in to je verjemite zadosti , za vse življenje !!!