Svet
1708 ogledov

Vodil obred za Navalnega, zdaj ga je doletela Putinova jeza

Aleksej Navalni Profimedia
Premestili so ga in mu za tri leta prepovedali vodenje obredov.

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, je suspendiral duhovnika, ki je konec marca vodil obred na grobu ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, enega najglasnejših kritikov Kremlja. Duhovniku so med drugim za tri leta prepovedali vodenje obredov, prav tako pa je bil premeščen v drugo cerkev.

Patriarh Kiril, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je podpisal odlok, s katerim je duhovniku Dmitriju Safronovu za tri leta prepovedal vodenje bogoslužja, poleg tega pa ne sme nositi križa in sutane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Safronov, ki je imel govor na grobu Navalnega 40 dni po njegovi smrti, je bil tudi degradiran in premeščen v drugo cerkev v Moskvi, piše v odloku s 15. aprila, ki je bil v torek objavljen na spletni strani ruske pravoslavne cerkve.

Po izteku triletne prepovedi leta 2027 bodo ponovno odločali o njegovi nadaljnji duhovniški službi, izhaja iz odloka, v katerem pa ni naveden razlog za sprejeto odločitev, dodaja AFP.

Vse v skladu s pravoslavno tradicijo

Po navedbah podpornikov Navalnega je Safronov v skladu s pravoslavno tradicijo imel govor 26. marca, 40 dni po smrti opozicijskega voditelja. Obred je potekal v navzočnosti družine in privržencev Navalnega na moskovskem pokopališču Borisovo, kjer je Aleksej Navalni tudi pokopan.

Navalni, najbolj oster kritik in nasprotnik Putina v zadnjem desetletju, je umrl v dvomljivih okoliščinah 16. februarja v oddaljeni zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal dolgoletno kazen zaradi obtožb o "ekstremizmu".

Podporniki Navalnega trdijo, da je bil opozicijski voditelj na ukaz Putina ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • LukaMB 16:58 25.april 2024.

    Še vedno novice o plačanem s strani zahoda propagandistu imenovanem navalni izdajalec Rusov in pa o njegovi ženi, ki mimo vseh načel nekaj govori v imenu vseh nas v EU fašističnem parlamentu. Dajte že nehat z njem, en drek manj ...prikaži več to je to, gremo dalje.

  • Ender3 15:27 24.april 2024.

    Takšne novice STA jemljem kot fakenews. Zakaj bi se sicer Putin ubadal z nekim marginalnim dohovnikom..Ima verjetno kakšne bolj pomembne zadeva urejat..

  • Jernej65 15:07 24.april 2024.

    Fuknjen diktator, ki misli da je ves svet njegov.