Svet
134 ogledov

Norveška: Storilec priznal strelski napad

Kamp na otoku Utoya.
1/31
Reuters
92: tolikšno je skupo število žrtev tragedije na Norveškem. Storilec priznal streljanje, o svojih motivih in morebitnih sostorilcih je molčal. Pojavil naj bi se tudi na posnetku na youtube.com.

Nočna mora, dolga uro in pol

Norveška policija je na zadnji tiskovni konferenci podala zadnje informacije o eksploziji v Oslu in streljanju na otoku Utoya. V eksploziji je umrlo najmanj sedem ljudi, v streljanju najmanj 85.

Policija je potrdila, da je domnevni napadalec med zaslišanjem priznal strelski napad na otoku, ni povedal, zakaj je to storil.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Sveinung Sponheim, direktor policije, je dejal, da se je strelec predal po masakru, ki je trajal uro in pol, povsem brez upiranja: „Ne vemo še, ali je deloval sam.“ Potrdil je, da so na otoku našli dva kosa strelnega orožja.

Obvestila o podtaknjenih bombah

Popoldan so začasno znova evakuirali območje v Oslu, kjer je odjeknila eksplozija. Kot je dejal vodja policije, so to storili, ker so dobili namig, da naj bi bila podtaknjena še ena bomba. Te na srečo ni bilo, kljub temu prebivalcem še naprej svetujejo, naj ne hodijo tja. Območje je zaradi poškodovanih stavb nevarno tudi za preiskovalce, ki še naprej iščejo morebitne žrtve, v zgradbah pa da ležijo deli teles.

Danes so še potrdili, da je bilo eksplozivno telo res nameščeno v avtomobilu.

Sovražil vse po vrsti

Norveški mediji so medtem že izdali identiteto strelca.

Gre za Andersa Behringa Breivika, čigar stanovanje je že preiskala policija. Po poročanju medijev naj bi bil član desničarske scene, sam pa se je na svetovnem spletu označil za nacionalista in nasprotnika multikulturne družbe.

Policija dopušča možnost, da je bil v streljanju vpleten še kakšen strelec. Po pisanju časnika VG so očividci, ki so preživeli streljanje na otoku, dejali, da je imel Breivik pomagača. V času napada je imel oblečeno policijsko uniformo, po besedah prič pa njegov pomagač ni bil v uniformi. Policija je dejala, da za zdaj nimajo gotovih informacij o še enem strelcu.

Anders Behring Breivik naj bi se tudi pojavil v videoposnetku, objavljenem na youtube.com. 12-minutni posnetek z naslovom „Knights Templar 2083“ spodbuja boj proti islamu. Breivik naj bi bil moški, ki se na posnetku pojavi čisto pri koncu, oblečen v potapljaško obleko in oborožen. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

Tovarna gnojil kot krinka?

Tovarna gnojil je medtem potrdila, da je Anders Behring Breivik 4. maja kupil šest ton gnojil, poroča Reuters.

Ker je imel v lasti podjetje za proizvodnjo hrane, mediji predvidevajo, da je tovarno uporabljal kot krinko za proizvodnjo orožja. Tako naj bi eksplozivna telesa napravil prav s pomočjo gnojil.

Policija aretirala moškega z nožem

Norveška policija je pred hotelom v bližini otoka Utoya aretirala moškega. Slednji je novinarjem dejal, da so ga aretirali zato, ker je imel v žepu nož. Aretacija se je zgodila v času, ko je na prizorišče napada je prispel norveški premier.

Brez povezav z mednarodnim terorizmom

Neimenovani policijski uradnik je povedal, da vse kaže, da je šlo za dejanja očitno blaznega posameznika brez povezav z mednarodnim terorizmom. "Gre bolj za napad v stilu Oklahoma Cityja kot pa za napad v stilu 11. septembra," je za AP povedal policijski uradnik. Napad v Oklahoma Cityju je bil leta 1995 dejanje domačega ameriškega terorista, napadi 11. septembra 2001 pa dejanja islamskih teroristov.

Napadalec je najprej nastavil bombo v središču Osla, nato pa se preselil 20 kilometrov stran proti severozahodu na otok Utoya, kjer je začel, oblečen v policijsko uniformo, streljati na ljudi. Tudi na Utoyi naj bi bila bomba, ki ni eksplodirala, in policisti so jo v petek skušali varno onesposobiti.

Poostreni varnostni ukrepi

Norveška policija je po petkovi tragediji na Norveškem zaostrila varnostne ukrepa za potencialne lokacije morebitnih podobnih napadov, so pa preklicali nasvet, da naj ljudje po petkovi eksploziji in streljanju, ki sta po zadnjih podatkih zahtevala 87 življenj, ostanejo doma.

Norveški premier Jens Stoltenberg je po napadih obiskal ranjene v bolnišnici v Oslu in ob tem izpostavil, da bosta napada Norveško spremenila. Njegov odgovor na napada je "Še več demokracije, še več odprtosti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 6
  • privat 18:06 23.julij 2011.

    to je butast folk..kaj bojo rekli??vseeno jim je...samo priznati je treba da so jezni

  • privat 12:39 23.julij 2011.

    kaj šele bo...???Poglejmo kaka je politična scena po svetu,evropi...sami mongoloidi ,ki mislijo da so koristni ..a vsi vedo da delajo samo zgago človeštvu!..Poglejmo naše politike ...sama beda ,kot da bi morilcem dal moč...no kje je mera med lopovom in morilcem??

  • jst 12:05 23.julij 2011.

    Samo s.....e se še dogaja po svetu. Kdaj bo ljudctvu kapnilo da to ne bo šlo več dolgo. Žr danes je preveč hudo kaj šele bo.