Svet
6416 ogledov

Nov hud zaplet med Srbijo in Hrvaško

Jasenovac Epa
Srbski obrambni minister na Hrvaškem ni zaželjen.

Aleksander Vulin, srbski obrambni minister, ni dobrodošel na Hrvaškem, proglašen je za presono non grata. V kolikor bo kljub temu nameraval prek meje, mu bodo hrvaškem oblasti namero preprečile in ga vrnile v Srbijo.

Vulin je z napovedjo prihoda na spominsko slovesnost v nekdanje ustaško koncentracijsko taborišče v Jasenovcu poskrbel za nov spor s Hrvaško. Zagreb je v Beograd poslal protestno diplomatsko noto in Vulinu svetoval, da ni dobrodošel. Ta zaenkrat ni prišel.

Aleksandar Vulin | Avtor: Epa Epa

V Jasenovcu je bila danes na sporedu osrednja državna žalna slovesnost v spomin na žrtve ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu, ki pa je tako kot že v preteklih letih minila v znamenju bojkota predstavnikov srbske in judovske skupnosti na Hrvaškem kot tudi antifašističnih organizacij. Nezadovoljni so zaradi zanikanja vrednot antifašističnega boja in oživljanja ustaškega režima v hrvaški družbi, poroča STA.

Vulin je medtem napovedal, da se bo udeležil enega molitvenih srečanj za žrtve Jasenovca, ki naj bi danes potekala nedaleč od osrednje slovesnosti. Hrvaško javnost je že večkrat razburil z izjavami, da "ustaši nikoli niso odšli iz hrvaške politike", še dodatno pa je prilil olja na ogenj z izjavo, da o njegovem prihodu na Hrvaško "lahko odloči vrhovni poveljnik srbske vojske, predsednik Aleksandar Vučić, nikakor pa ne hrvaški ministri".

Hrvaška zastava Velika provokacija Svet Hud incident v Beogradu: Hrvaška delegacija protestno zapustila Srbijo

Iz Zagreba so mu v soboto sporočili, da tudi zaradi tovrstnih izjav "v tem trenutku na Hrvaškem ni dobrodošel". Hrvaško zunanje ministrstvo je v protestni noti poudarilo, da je Hrvaška suverena država, članica EU in Nata, in da so za vstop tujih oseb v državo pristojne hrvaške oblasti. Da bi o vstopu v Hrvaško odločal vrhovni poveljnik srbskih oboroženih sil, pa je nesprejemljiv poskus, da bi se postavilo suverenost Hrvaške pod vprašaj, so poudarili v noti Beogradu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • munja 14:23 27.april 2018.

    Mislim, da so to samo provokacije in nagajanje enih in drugih.

  • bartoldo 20:44 24.april 2018.

    Mi Kekci bomo prej dobili prdec crknjene kobile kot več od polovice Piranskega zaliva...

  • Polak 22:24 23.april 2018.

    Treba vs slovence nabit na rn velk. Kurac da se vid da niste pomenbni bli nikol na balkanu pa toti srbi so tud pametni sam se ta debilcek nezeveda da ta srpska vojska nebo koristla ptoti eu i natu zaradi ...prikaži več njega se lahko srbija zbrise z tega sveta!!! Sj to bi blo lepse